Dieta strukturalna oparta jest na bardzo prostej zasadzie. Wszystkie zalecane w niej produkty zawierają minimum kalorii oraz maksimum witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W efekcie powstała lista pokarmów najbardziej wartościowych dla współczesnego człowieka, tzw. Lista produktów strukturalnych. Regularne spożywanie produktów strukturalnych zapewnia wzmocnienie, regenerację i odmłodzenie organizmu oraz trwałą redukcję masy ciała.
Przepis na 4 porcje po około 180 kcal.
Składniki:
3 średnie ziemniaki
duża cebula
biała część pora
duża marchewka
4 pokrojone pomidory
puszka małży
łyżka masła lub 3 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek (może być suszony)
sól, liść laurowy, szczypta białego mielonego pieprzu
Ziemniaki i marchewkę kroimy w centymetrową kostkę, a pora i cebulę drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do rondla o grubym dnie na rozgrzane masło lub oliwę i powoli dusimy około 10 minut. Dolewamy około 2 litry wody i dodajemy pomidory, tymianek, liść laurowy, pieprz i łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć przekładamy z puszki małże wraz z sosem i wszystko razem gotujemy jeszcze 15 minut. Odstawiamy na 10 minut i ewentualnie solimy jeszcze do smaku.
Dr Bardadyn
ul. Gdańska 3 lok. 14
01-633 Warszawa
Tel. +48 22 833 71 18
Fax. +48 22 833 68 26
e-mail: sekretariat@drbardadyn.pl
www.dietastrukturalna.pl
Kociołek Manhattan (zupa z małży)
Dr Bardadyn - smaczna i zdrowa Dieta Strukturalna.
ocena: 5/5 głosów: 1