Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Dorsz w chrupiącej panierce na pikantnym makaronie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dorsz w chrupiącej panierce , na pikantnym chińskim makaronie ze szparagami i brokułami w tempurze.

Dorsz w chrupiącej panierce na pikantnym makaronie

Składniki:

Dorsz w chrupiącej panierce na pikantnym makaronie

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w chrupiącej panierce na pikantnym makaronie
Dorsza pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić. Wszystkie składniki panierki zblędować. Rybę obtoczyć w mące i opanierować w rozmąconym jajku i panierce. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Przygotować warzywa ,obrać szparagi , brokuł umyć i pokroić w różyczki. Ugotować warzywa al dente , przelać zimną wodą. Makaron sparzyć wrzącą wodą przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w piórka , podsmażyć na oliwie na patelni , dorzucić kiełki fasoli i odcedzony makaron. Smażyć chwilę , dodać sos curry i dwie łyżki pasty. Smażyć całość jeszcze chwilę. Przygotować tempurę. Wsypać szklankę mąki kukurydzianej do miski , dodać jajko i dolewać wody stopniowo aby uzyskać ciasto podobne do naleśnikowego. Oryginalna tempura ma być niczym mgiełka na warzywach , więc ciasto powinno być rzadkie, ale jeśli wolimy trochę gęstsze aby mocniej otuliło warzywa dodajemy mniej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa maczamy w tempurze i smażymy w głębokim tłuszczu , rozgrzanym do temp. 180 stopni. Partiami aby nie posklejały się nam kawałki , i nie obniżyć temperatury oleju , gdyż wtedy nasza tempura nasiąknie tłuszczem. Gotowe warzywa odcedzamy z tłuszczu i kładziemy na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki dania; makaron , rybę i warzywa nakładamy na talerz.