W konkursie mogą wziąć dwuosobowe zespoły. Ich zadaniem będzie złowienie dorsza, śledzi, a następnie przyrządzenie następujących dań:
* zakąska – musi być przygotowana ze śledzia bałtyckiego.
* danie główne – ma być wykonane z uprzednio złowionego dorsza.
O wyborze dodatków decydują sami uczestnicy. Konkurs ma na celu popularyzowanie tradycyjnej sztuki kulinarnej Kaszub, jak również samego gotowania. Organizatorem VIII Dorszowych Żniw jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego.
* zakąska – musi być przygotowana ze śledzia bałtyckiego.
* danie główne – ma być wykonane z uprzednio złowionego dorsza.
O wyborze dodatków decydują sami uczestnicy. Konkurs ma na celu popularyzowanie tradycyjnej sztuki kulinarnej Kaszub, jak również samego gotowania. Organizatorem VIII Dorszowych Żniw jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego.