Sposoby gotowania roślin strączkowych

Dwa sposoby gotowania roślin strączkowych

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sposoby gotowania roślin strączkowych
1 sposób (wymaga dużo czasu) Nasiona strączkowe, oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać nie osoloną, przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1:3. Ziarna w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Nasiona gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły (soję - w świeżej wodzie). 2 sposób (szybki) Ziarna należy zalać zimną wodą w stosunku 1:3, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty i odstawić na godzinę, by napęczniały. Ugotować w tej samej wodzie. Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju warzyw (podany wyżej). Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie.