Warsztaty i konkurs„Dzień z Podravką” w dęblińskiej szkole jak zawsze składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Ponieważ tego dnia obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu kulinarna prezentacja rozpoczęła się od przygotowania bardzo znanego i lubianego dnia spaghetti z sosem bolognese.
Następnie uczestnicy warsztatów zapoznali się z przegrzebkami, wysoko cenionymi pod względem kulinarnym, szybkimi w przygotowywaniu, jednymi z najbardziej luksusowych owoców morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować.
Wspólnie przygotowali fantastyczne i błyskawiczne danie - przegrzebki smażone na patelni podane w swoich muszlach. Jak zwykle szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger - przestawiono ich obieranie, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w gastronomii. Potem wspólnie przygotowali grillowane krewetki.
Na tym nie skończyła się prezentacja owoców morza. Uczestnicy poznali jeszcze langustynki, które przygotowali z makaronem penne. Na koniec warsztatów mistrz wraz z uczniami przygotował i podał zaproszonym gościom „ królewską” potrawę- comber jagnięcy.
Podczas warsztatów Marcin omawiał szczegółowo zasady i trendy we współczesnej aranżacji dań. Cała ta wiedza została znakomicie użyta w części konkursowej, podczas której uczestnicy wykonali przystawkę i danie główne. Makarony były perfekcyjne, a prezentacje oryginalne.
Z karczochem poradzili sobie bardzo dobrze, ciesząc nas jego delikatnym smakiem i ciekawymi zestawieniami. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem dużej wiedzy kulinarnej, otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów. Wybór spośród siedmiu drużyn nie był łatwy, ale obrady jury wyłoniły zwycięski zespół w skład, którego wchodzi: Paulina Drachał, Julia Kucharska i Malwina Krekora.
Ponadto za konsekwencje oraz spójność w przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego wyróżniliśmy zespół w składzie: Justyna Buzyrew, Kamil Rogosz, Patryk Mikołajko.
Zwycięzcy otrzymali doskonałe produkty firmy Podravką oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Ponadto Pan Marek Rowiński – dyrektor handlowy firmy Fackelmann indywidualnie nagrodził Patryka Mikołajko za duże zaangażowanie w warsztaty.
Atmosfera w trakcie warsztatów oraz konkursu była bardzo miła i z przyjemnością jeszcze kiedyś przyjedziemy do Dęblina. Jak dowiedzieliśmy się już po warsztatach i konkursie młodzieży z Dęblina najbardziej smakował karczoch, małże św. Jakuba oraz langustynki.
Następnie uczestnicy warsztatów zapoznali się z przegrzebkami, wysoko cenionymi pod względem kulinarnym, szybkimi w przygotowywaniu, jednymi z najbardziej luksusowych owoców morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować.
Wspólnie przygotowali fantastyczne i błyskawiczne danie - przegrzebki smażone na patelni podane w swoich muszlach. Jak zwykle szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger - przestawiono ich obieranie, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w gastronomii. Potem wspólnie przygotowali grillowane krewetki.
Na tym nie skończyła się prezentacja owoców morza. Uczestnicy poznali jeszcze langustynki, które przygotowali z makaronem penne. Na koniec warsztatów mistrz wraz z uczniami przygotował i podał zaproszonym gościom „ królewską” potrawę- comber jagnięcy.
Podczas warsztatów Marcin omawiał szczegółowo zasady i trendy we współczesnej aranżacji dań. Cała ta wiedza została znakomicie użyta w części konkursowej, podczas której uczestnicy wykonali przystawkę i danie główne. Makarony były perfekcyjne, a prezentacje oryginalne.
Z karczochem poradzili sobie bardzo dobrze, ciesząc nas jego delikatnym smakiem i ciekawymi zestawieniami. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem dużej wiedzy kulinarnej, otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów. Wybór spośród siedmiu drużyn nie był łatwy, ale obrady jury wyłoniły zwycięski zespół w skład, którego wchodzi: Paulina Drachał, Julia Kucharska i Malwina Krekora.
Ponadto za konsekwencje oraz spójność w przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego wyróżniliśmy zespół w składzie: Justyna Buzyrew, Kamil Rogosz, Patryk Mikołajko.
Zwycięzcy otrzymali doskonałe produkty firmy Podravką oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Ponadto Pan Marek Rowiński – dyrektor handlowy firmy Fackelmann indywidualnie nagrodził Patryka Mikołajko za duże zaangażowanie w warsztaty.
Atmosfera w trakcie warsztatów oraz konkursu była bardzo miła i z przyjemnością jeszcze kiedyś przyjedziemy do Dęblina. Jak dowiedzieliśmy się już po warsztatach i konkursie młodzieży z Dęblina najbardziej smakował karczoch, małże św. Jakuba oraz langustynki.