Dzień z Podravką odwedził Dęblin

V warsztaty trzeciej edycji konkursu „Dzień z Podravką” odbyły się 25 października 2013 roku w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Dęblinie.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dzień z Podravką odwedził Dęblin
Warsztaty i konkurs„Dzień z Podravką” w dęblińskiej szkole jak zawsze składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Ponieważ tego dnia obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu kulinarna prezentacja rozpoczęła się  od przygotowania bardzo znanego i lubianego dnia spaghetti z sosem bolognese.

Następnie uczestnicy warsztatów zapoznali się z przegrzebkami, wysoko cenionymi pod względem kulinarnym, szybkimi w przygotowywaniu, jednymi z najbardziej luksusowych owoców morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/28/imgopudWK.jpg

Wspólnie przygotowali fantastyczne i błyskawiczne danie - przegrzebki smażone na patelni podane w swoich muszlach. Jak zwykle szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger - przestawiono ich obieranie, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w gastronomii. Potem wspólnie przygotowali grillowane krewetki.

Na tym nie skończyła się prezentacja owoców morza. Uczestnicy poznali jeszcze langustynki, które przygotowali z makaronem penne. Na koniec warsztatów mistrz wraz z uczniami przygotował i podał zaproszonym gościom „ królewską” potrawę- comber jagnięcy.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/28/imgKetpXL.jpg

Podczas  warsztatów Marcin omawiał szczegółowo zasady i trendy we współczesnej aranżacji dań. Cała ta wiedza została znakomicie użyta w części konkursowej, podczas której uczestnicy wykonali przystawkę i danie główne. Makarony były perfekcyjne, a prezentacje oryginalne.

Z karczochem poradzili sobie bardzo dobrze, ciesząc nas jego delikatnym smakiem i ciekawymi zestawieniami. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem dużej wiedzy kulinarnej,  otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów. Wybór spośród siedmiu drużyn nie był łatwy, ale obrady jury wyłoniły zwycięski zespół w skład, którego wchodzi: Paulina Drachał, Julia Kucharska i Malwina Krekora.

Ponadto za konsekwencje oraz spójność w przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego wyróżniliśmy zespół w składzie: Justyna Buzyrew, Kamil Rogosz, Patryk Mikołajko.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/28/imgwdvtlb.jpg

Zwycięzcy otrzymali doskonałe produkty firmy Podravką oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Ponadto Pan Marek Rowiński – dyrektor handlowy firmy Fackelmann indywidualnie nagrodził Patryka Mikołajko za duże zaangażowanie w warsztaty.

Atmosfera w trakcie warsztatów oraz konkursu była bardzo miła i z przyjemnością jeszcze kiedyś przyjedziemy do Dęblina. Jak dowiedzieliśmy się już po warsztatach i konkursie młodzieży z Dęblina najbardziej smakował karczoch, małże św. Jakuba oraz langustynki.