Pierwsze, w tym roku szkolnym, a zarazem IV warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką” odbędą się 25 września 2013 roku w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych.
Chociaż Ustrzyki Dolne to niewielka miejscowość w województwie podkarpackim, to utworzenie średniej szkoły zawodowej wynikało z realnych potrzeb tego regionu. Przez ostatnie lata dyrekcja szkoły starała się sprowadzać do Ustrzyk ciekawe inicjatywy i projekty, zatrudniała wolontariuszy Amerykańskiego Korpusu Pokoju jako nauczycieli języka angielskiego. Absolwentką szkoły jest między innymi Ewa Sidor, znana blogerka kulinarna od lat współpracująca z naszym portalem. Jak się okazało to ona właśnie w dużej mierze przyczyniła się do tego iż, szkoła wywalczyła sobie miejsce w III edycji projektu.
Jak już pisaliśmy celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie się na kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Poznanie przez uczniów i nauczycieli typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Umożliwienie uczestnikom projektu tworzenia potraw z oryginalnych świeżych produktów spożywczych pochodzących prosto z basenu morza śródziemnego, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzenie kreatywności kulinarnej i ducha rywalizacji fair play. Poznanie się uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.
Na pewno wszystkich uczestników projektu oraz obserwatorów interesuje czym tym razem zaskoczą nas organizatorzy? Co przywiozą ze sobą? Zapowiada się interesująco, bo przecież był już homar, krewetki, ostrygi, wspaniałe makarony i ryże.
Niestety tego nie chciała zdradzić „ekipa Podravki”. Wyjątkowo zdradziła nam gdzie pojedzie i tu naprawdę miłe zaskoczenie dla szkół, które już wcześniej brały udział w projekcie! Ale po kolei. Po wrześniowych warsztatach w Ustrzykach w październiku „ Dzień z Podravką” zawita do Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Dęblinie, a potem będzie gościł w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy. Grudzień będzie należał do Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze!!! To właśnie wcześniej zapowiadana niespodzianka, ponieważ zielonogórska szkoła miała już raz okazję brać udział w projekcie. Była uczestnikiem I edycji projektu. Swój udział w III edycji „ Dnia z Podravką” wywalczyła dzięki Panu Arturowi Szcześniakowi nauczycielowi, niestrudzonemu w bojach o zakalikowanie szkoły do udziału w III edycji projektu.
Pan Artur swoim ponownym zgłoszeniu ( zgłoszenie zostało też wysłane do II edycji projektu )przekonał jury, że warto wrócić do Zielonej Góry. Tym samym pokazując wszystkim, że warto z „ Dniem z Podravką” pozostać na lata.
Chociaż Ustrzyki Dolne to niewielka miejscowość w województwie podkarpackim, to utworzenie średniej szkoły zawodowej wynikało z realnych potrzeb tego regionu. Przez ostatnie lata dyrekcja szkoły starała się sprowadzać do Ustrzyk ciekawe inicjatywy i projekty, zatrudniała wolontariuszy Amerykańskiego Korpusu Pokoju jako nauczycieli języka angielskiego. Absolwentką szkoły jest między innymi Ewa Sidor, znana blogerka kulinarna od lat współpracująca z naszym portalem. Jak się okazało to ona właśnie w dużej mierze przyczyniła się do tego iż, szkoła wywalczyła sobie miejsce w III edycji projektu.
Jak już pisaliśmy celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie się na kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Poznanie przez uczniów i nauczycieli typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Umożliwienie uczestnikom projektu tworzenia potraw z oryginalnych świeżych produktów spożywczych pochodzących prosto z basenu morza śródziemnego, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzenie kreatywności kulinarnej i ducha rywalizacji fair play. Poznanie się uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.
Na pewno wszystkich uczestników projektu oraz obserwatorów interesuje czym tym razem zaskoczą nas organizatorzy? Co przywiozą ze sobą? Zapowiada się interesująco, bo przecież był już homar, krewetki, ostrygi, wspaniałe makarony i ryże.
Niestety tego nie chciała zdradzić „ekipa Podravki”. Wyjątkowo zdradziła nam gdzie pojedzie i tu naprawdę miłe zaskoczenie dla szkół, które już wcześniej brały udział w projekcie! Ale po kolei. Po wrześniowych warsztatach w Ustrzykach w październiku „ Dzień z Podravką” zawita do Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Dęblinie, a potem będzie gościł w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy. Grudzień będzie należał do Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze!!! To właśnie wcześniej zapowiadana niespodzianka, ponieważ zielonogórska szkoła miała już raz okazję brać udział w projekcie. Była uczestnikiem I edycji projektu. Swój udział w III edycji „ Dnia z Podravką” wywalczyła dzięki Panu Arturowi Szcześniakowi nauczycielowi, niestrudzonemu w bojach o zakalikowanie szkoły do udziału w III edycji projektu.
Pan Artur swoim ponownym zgłoszeniu ( zgłoszenie zostało też wysłane do II edycji projektu )przekonał jury, że warto wrócić do Zielonej Góry. Tym samym pokazując wszystkim, że warto z „ Dniem z Podravką” pozostać na lata.
iwa643