Po pierwsze funkcjonalność. Kuchnia, to pomieszczenie, w którym każdy z domowników spędza zdecydowanie najwięcej czasu, dlatego przy aranżowaniu przestrzeni kuchennej, należy uwzględnić fakt, że będziemy chętnie tam przebywać, przy najróżniejszych okazjach. Nie tylko podczas przyrządzania posiłków, ale także w innych okolicznościach. Poranna kawa najlepiej smakuje w kuchni, szczególnie gdy nie możemy na nią poświęcić zbyt wiele czasu. Funkcjonalność zatem, to coś więcej niż tylko układ, ale także przestrzeń i dodatki. Kuchnia powinna być także przytulna, choć to pojęcie raczej względne przy panujących, minimalistycznych trendach.
Po drugie, kuchnia musi być praktyczna. Należy przeanalizować kształt, tak by cała zabudowa kuchenna, w tym wszystkie sprzęty i szafki były rozmieszczone w sposób ergonomiczny. Mówiąc dokładniej, do wszystkiego musimy mieć łatwy dostęp. Warto też wziąć pod uwagę sensowną kolejność sprzętów. Przy przygotowywaniu posiłku, najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, następnie je myjemy, potem gotujemy, zatem najkorzystniej ustawić duże AGD tak, by nie musieć biegać z jednego końca kuchni na drugi. Jeśli dużo gotujemy, ważny jest także duży blat roboczy.
Warto też wiedzieć, że nie wszystkie porady projektantów są trafione, gdyż często mają na celu zadowolić oko. Warto dać projektantowi kilka wskazówek odnośnie naszych przyzwyczajeń, np. w jaki sposób rozpakowujemy zakupy, gdzie lubimy trzymać różne produkty itp. Pomoże to w dobraniu optymalnych rozwiązań, układu i organizacji szafek. Ułatwi nam to bardzo korzystanie z przestrzeni i zapewni komfort użytkowania na lata.
Przy projektowaniu, jedną z najważniejszych rzeczy jest usytuowanie instalacji elektrycznej, wodnej, gazowej, a także wentylacji, drzwi i okien. Nie powinno się umieszczać sprzętu obok siebie, dlatego należy oddzielić je blatem, jeśli to możliwe.
Po trzecie, w kuchni wszystko powinno być w zasięgu ręki.
Po drugie, kuchnia musi być praktyczna. Należy przeanalizować kształt, tak by cała zabudowa kuchenna, w tym wszystkie sprzęty i szafki były rozmieszczone w sposób ergonomiczny. Mówiąc dokładniej, do wszystkiego musimy mieć łatwy dostęp. Warto też wziąć pod uwagę sensowną kolejność sprzętów. Przy przygotowywaniu posiłku, najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, następnie je myjemy, potem gotujemy, zatem najkorzystniej ustawić duże AGD tak, by nie musieć biegać z jednego końca kuchni na drugi. Jeśli dużo gotujemy, ważny jest także duży blat roboczy.
Warto też wiedzieć, że nie wszystkie porady projektantów są trafione, gdyż często mają na celu zadowolić oko. Warto dać projektantowi kilka wskazówek odnośnie naszych przyzwyczajeń, np. w jaki sposób rozpakowujemy zakupy, gdzie lubimy trzymać różne produkty itp. Pomoże to w dobraniu optymalnych rozwiązań, układu i organizacji szafek. Ułatwi nam to bardzo korzystanie z przestrzeni i zapewni komfort użytkowania na lata.
Przy projektowaniu, jedną z najważniejszych rzeczy jest usytuowanie instalacji elektrycznej, wodnej, gazowej, a także wentylacji, drzwi i okien. Nie powinno się umieszczać sprzętu obok siebie, dlatego należy oddzielić je blatem, jeśli to możliwe.
Po trzecie, w kuchni wszystko powinno być w zasięgu ręki.
Nina W.
meg-air
Nina W. napisał(a):