Jak co roku od 9 do 11 września na Starym Mieście w Lublinie pojawią się mieszkańcy i turyści by wziąć udział w Europejskim Festiwalu Smaku 2011.
Największym wydarzeniem festiwalu będzie konkurs kulinarny Smaki Lubelszczyzny 2011. Uczniowie szkól gastronomicznych przygotują potrawy wg "Compendium ferculorum", która jest najstarsza polską książką kulinarną.
W kolejnej odsłonie konkursu zawodowi kucharze z 7 restauracji regiony zobowiąże się do przygotowania siedmiu stołów z potrawami staropolskimi.
Zobacz książkę kucharską: Kuchnia francuska
Ostania część skupi mistrzów kuchni i vipów, którzy przygotują potrawy z kapłona – specjalnie przygotowanego, młodego koguta.
O oprawę muzyczną zadbają liczne koncerty. Gwiazdą festiwalu będzie Stan Borys. Zagrają także Michał Hochman, Alfred Schreyer oraz Franka de Mille Odbędą się także wystawy m.in.. Barta Michałowskiego.
Dla spragnionych wiedzy będą przygotowane warsztaty kulinarne a także Pawilon Smaków Lubelszczyzny.
Cykl Europa na talerzu przybliży potrawy hiszpańskie oraz francuskie. Atrakcjami festiwalu będą także Jarmark św. Jacka oraz Noc nalewek.
mali.na