* żeby fasola nie ściemniała podczas gotowania nie należy przykrywać garnka
* fasolę trzeba jeść dodrze ugotowaną. Nie do końca ugotowana fasola zawiera szkodliwe substancje
* żeby fasola miała lepszy smak i zachowała więcej odżywczych składników, trzeba ją gotować w następujący sposób: gdy po wrzuceniu fasoli do garnka woda się zagotuje odlać ją i następnie fasolę zalać zimną wodą, wlać odrobinę oleju (na 1 l wody 2 łyżeczki) i dalej gotować
* fasolę (tak samo i groszek) solić wtedy gdy zmięknie, inaczej rozgotuje się
* żeby fasola szybciej ugotowała się, należy ją namoczyć w zimnej wodzie (nigdy w gorącej, ponieważ rozpada się białko) na 3-5 godzin
* fasolę trzeba jeść dodrze ugotowaną. Nie do końca ugotowana fasola zawiera szkodliwe substancje
* żeby fasola miała lepszy smak i zachowała więcej odżywczych składników, trzeba ją gotować w następujący sposób: gdy po wrzuceniu fasoli do garnka woda się zagotuje odlać ją i następnie fasolę zalać zimną wodą, wlać odrobinę oleju (na 1 l wody 2 łyżeczki) i dalej gotować
* fasolę (tak samo i groszek) solić wtedy gdy zmięknie, inaczej rozgotuje się
* żeby fasola szybciej ugotowała się, należy ją namoczyć w zimnej wodzie (nigdy w gorącej, ponieważ rozpada się białko) na 3-5 godzin