Por to warzywo wchodzące w skład włoszczyzny, które znane jest od bardzo dawna. Bardzo popularne w Polsce.
Ma działanie odtruwające, dlatego warto go spożywać przy różnych zatruciach pokarmowych, wspomaga także pracę mięśnia sercowego. Por jest warzywem dwuletnim. Dzięki zimowym odmianom warzywo to możemy kupować przez cały rok.
Zawsze wybieramy zdrowe okazy, bez plam i nie zwiędłe. Biała część pora ma bardziej delikatny smak niż część zielona. Do spożycia nadaje się całe warzywo. Odcinamy tylko dolną część z korzeniem oraz górny wierzchołek liści.
Pora możemy używać do sałatek, surówek, zapiekanek warzywnych, a także mięsnych. Nadaje się także do grillowania, smażenia, duszenia oraz gotowania. Świetnie prezentuje się (i smakuje) z mięsem, rybami oraz gotowanymi jajkami.
Liście pora zawierają olejki eteryczne, dzięki którym nasze jedzenie nabierze więcej smaku i aromatu, pobudza łaknienie oraz wspomaga układ trawienny.
Jeśli zostanie nam kawałek pora, aby się nie zniszczył należy zawinąć go w wilgotną ścierkę i włożyć do lodówki - dłużej utrzyma świeżość.
Por użyty w kuchni w każdej postaci nada potrawie świeży i aromatyczny smak, polecam!
zewa
weronikaS