Dlaczego warto jeść pomidory?

  • 2

Malinowe, cherry czy śliwkowe - bez względu na nasze upodobania co do jedzenia pomidorów, powinniśmy często gościć je na swoim talerzu. Są bardzo zdrowe i dostarczają nam wielu cennych składników. Sprawdźcie jakich!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dlaczego warto jeść pomidory?
fot. Fotolia

Właśnie wchodzimy w taki okres roku, że pomidory nie tylko zaczynają świetnie wyglądać, ale przede wszystkim cudownie pachnieć i niesamowicie smakować. Kuszą prawdziwą czerwienią! Najlepsze co dla nas mają możemy zyskać układając kilka plasterków na kanapce, dorzucając ćwiartki do sałatki czy innej potrawy. Ich przygotowanie czy obróbka nie zabiera dużo czasu, a to co możemy zyskać jest bezcenne. Walory smakowe to już wartości dodane.

Likopen i inne cenne składniki drzemiące w pomidorach

Pomidory zawierają w sobie likopen, który jest małym cudotwórcą jeżeli chodzi o redukcję zmarszczek oraz podwyższenie bariery ochronnej naszej skóry wystawionej na słoneczną ekspozycję. Wykazano także, że to właśnie ta substancja ma wpływ na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia nowotworu. Brom, którego w pomidorach nie brakuje, wpływa na stabilizację naszego układu nerwowego dlatego jeżeli często się niepotrzebnie stresujemy pamiętajmy o dołożeniu tego warzywa do codziennego menu.

Poza tym pomidory zawierają potas, flawonoidy oraz witaminę E i B. Amatorzy czerwonych, słodkawych bulw będą także zachwyceni gdy dowiedzą się, że w pomidorach ukryty jest błonnik oraz witamina C (duża sztuka zjedzona na surowo pokrywa połowę zapotrzebowania na tę witaminę).
To w tych warzywach znajdziemy także kwas cytrynowy oraz jabłkowy (wykorzystywane szeroko w branży kosmetycznej).

Pomidory w dietach – must have!

Pomidory są kochane przez dietetyków i osoby liczące kalorie ponieważ szybko sycą, mają mało kalorii i są napełnione wodą. Nawet jeżeli zjemy ich za dużo, to nie narobią żadnej szkody. Czy to nie brzmi wspaniale?

I na koniec mała ciekawostka. Czy wiecie, ze tak naprawdę z punktu widzenia biologii pomidor jest owocem? Jaki rodzaj najbardziej lubicie?

Zobacz jak zrobić suszone pomidory >>