Na rynku łódzkiej Manufaktury restauracje z całej Polski przygotują potrawy z ryb i owoców morza, które oceni międzynarodowe jury pod przewodnictwem Roberta Sowy.
Ostatni weekend czerwca w Łodzi zapowiada się wyśmienicie. Widzowie będą mogli w pełni poczuć atmosferę lata. Potrawy ze świeżych ryb, krewetek czy małż, a także plaża, która powstanie w miejscu wydarzenia, przywołają na myśl wieczory spędzone w restauracjach przy nadmorskich bulwarach.
Osią Festiwalu jest konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę. W tym roku tematem są ryby i owoce morza. Dwadzieścia restauracji, wybranych na podstawie nadesłanych przepisów, zaprezentuje się w oficjalnym konkursie, gdzie na oczach widzów będą przygotowywać konkursowe potrawy.
W jury zasiądą: szefowie kuchni restauracji hotelowych Vienna International z całej Europy. Przewodniczył im będzie Robert Sowa - szef kuchni warszawskiego hotelu Sobieski. Restauracje mogą zgłaszać się do konkursu poprzez formularz zgłoszeniowy znajdujący się na oficjalnej stronie Festiwalu: www.festiwaldobregosmaku.eu.
Nagrodę dla kucharza zwycięskiej restauracji - zagraniczny pobyt w jednym z ekskluzywnych hoteli sieci Vienna International ufunduje partner Festiwalu - andel's Hotel Łódź.Wielkie gotowanie uzupełnią inne eventy związanie z dobrym smakiem i kulturą jedzenia. Podczas zmagań kucharzy widzowie będą mogli zapoznać się ze sztuką barmańską, savoir-vivre'em, carvingiem (sztuką rzeźbienia w owocach) czy zdrową dietą. Swój osobny konkurs kulinarny będą mieli dziennikarze.
Festiwal Dobrego Smaku - Łódź, 27-28 czerwca 2009 Formularz zgłoszeniowy oraz szczegóły na www.festiwaldobregosmaku.eu
Ostatni weekend czerwca w Łodzi zapowiada się wyśmienicie. Widzowie będą mogli w pełni poczuć atmosferę lata. Potrawy ze świeżych ryb, krewetek czy małż, a także plaża, która powstanie w miejscu wydarzenia, przywołają na myśl wieczory spędzone w restauracjach przy nadmorskich bulwarach.
Osią Festiwalu jest konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę. W tym roku tematem są ryby i owoce morza. Dwadzieścia restauracji, wybranych na podstawie nadesłanych przepisów, zaprezentuje się w oficjalnym konkursie, gdzie na oczach widzów będą przygotowywać konkursowe potrawy.
W jury zasiądą: szefowie kuchni restauracji hotelowych Vienna International z całej Europy. Przewodniczył im będzie Robert Sowa - szef kuchni warszawskiego hotelu Sobieski. Restauracje mogą zgłaszać się do konkursu poprzez formularz zgłoszeniowy znajdujący się na oficjalnej stronie Festiwalu: www.festiwaldobregosmaku.eu.
Nagrodę dla kucharza zwycięskiej restauracji - zagraniczny pobyt w jednym z ekskluzywnych hoteli sieci Vienna International ufunduje partner Festiwalu - andel's Hotel Łódź.Wielkie gotowanie uzupełnią inne eventy związanie z dobrym smakiem i kulturą jedzenia. Podczas zmagań kucharzy widzowie będą mogli zapoznać się ze sztuką barmańską, savoir-vivre'em, carvingiem (sztuką rzeźbienia w owocach) czy zdrową dietą. Swój osobny konkurs kulinarny będą mieli dziennikarze.
Festiwal Dobrego Smaku - Łódź, 27-28 czerwca 2009 Formularz zgłoszeniowy oraz szczegóły na www.festiwaldobregosmaku.eu