„Moje smaki” to pierwsza książka Michela Morana, kucharza, restauratora i pasjonata gotowania, który szeroką popularność zdobył dzięki roli jurora w polskiej wersji programu MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactw natury niesionych przez poszczególne pory roku.
Książka zawiera ponad 130 różnorodnych przepisów nawiązujących do europejskich korzeni autora oraz bogatego doświadczenia, które zdobył w restauracjach w Paryżu, Szwajcarii, Niemczech, czy Luksemburgu. Znajdziemy tu zarówno podstawowe potrawy, które Michel Moran poznał jako uczeń szkoły gastronomicznej i dania bardziej wykwintne jak bażant w czerwonym winie czy parmentier z ogona wołowego. Wszystkie przepisy napisano tak, by nawet początkujący kucharze mogli przyrządzić proponowane potrawy.
Propozycje Michela Morana współgrają z rytmem natury, co widać w starannie dobranych składnikach nawiązujących do aury panującej za oknem. Sam mówi, że sezonowe produkty inspirują go najbardziej. Podobnie jak każda z pór roku posiada swoje unikalne cechy, tak i jego potrawy zachwycają kolorystyką i różnorodnością produktów. „Moje smaki” to podróż przez smaki Europy, a jednocześnie kulinarna biografia prowadząca po poszczególnych etapach życia autora.
Michele Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin”. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef.
Autor: Michel Moran
Tytuł: Moje smaki
Stron: 240
Oprawa: twarda
Cena: 49,99 PLN