Festiwal, który odbędzie się w Łodzi w dniach 1-2 czerwca 2012 roku upowszechnia włoską kulturę kulinarną i promuje lokalne produkty typowe dla regionów, z których pochodzą przedsiębiorstwa biorące udział w wydarzeniu.
W festiwalu wezmą udział przedsiębiorstwa z różnych regionów Włoch, które przedstawią polskim konsumentom lokalne produkty wytwarzane przez małe firmy włoskie.
W ramach imprezy, 2 czerwca, odbędą się między innymi warsztaty kulinarne Bocca bocca, zaplanowane są dwie sesje: wiosenne risotto oraz gnocchi!
Zajęcia poprowadzę wraz z szefem kuchni Armando Idrinim, Kawalerem Orderu Ravioli i Wina Gavi!
10 30 - 13 00 Sekrety Idealnego Risotto
19 30 - 21 30 Jak przygotować gnocchi i z jakim sosem je połączyć?
Pytania i rezerwacje na temat warsztatów info@fundacjaintere.org oraz boccabocca.lodz@gmail.com
Zaplanowano również wieczór kuchni i win piemonckich, pokazy i degustacje, laboratoria smaku, sesje kulinarne, prezentacje enologiczne na temat win oraz łączenia win i potraw pod kierunkiem szefów kuchni i znawców wina.
Odważni będą mogli spróbować swoich sił w zawodach w jedzeniu sosów na bazie ostrej papryki. Dla wszystkich, którzy chcą zmierzyć się w jedzeniu ostrych sosów, a trzej zwycięzcy nagrodzeni zostaną wybornymi produktami, nie tylko pikantnymi.
Doskonałą rozrywkę zapewnią włoskie zespoły folklorystyczne. W programie znalazły się także gry i zabawy dla dzieci oraz koncert muzyki włoskiej na żywo.
Organizatorem imprezy Fundacja Włosko-Polska InteRe z siedzibą w Łodzi. Jej celem jest sprzyjanie współpracy włosko-polskiej w dziedzinach kultury, sztuki, nauki i gospodarki.
Więcej informacji i pełen program imprezy na oficjalnej stronie festiwalu.