Mistrzostwa w przyrządzaniu karpia

W dniach 18 - 19 września 2010 w ramach VIII Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie odbędą się V Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mistrzostwa w przyrządzaniu karpia
Głównym celem konkursu jest promocja zdrowej kuchni, zwłaszcza tej opartej na daniach z ryb. Ponieważ niejako symbolem naszego kraju jest właśnie karp - to z niego będą przyrządzane potrawy.

Patronami konkursu są Euro –Toques Polska i Marszałek Województwa Śląskiego.

Oprócz mistrzostw w gotowaniu 19 września odbędzie się także Konkurs Wiedzy o Karpiu i Jego Środowisku, w którym rywalizować ze sobą będą uczniowie ze zgłoszonych do konkursu szkół.

Młodzież będzie musiała wykazać się wiedzą z zakresu hodowli karpia oraz wartości zdrowotnych i odżywczych jego mięsa.

Nagrody ufundowane zostaną przez Śląskiego Kuratora Oświaty.