Festiwal Śląskie Smaki co roku gromadzi miłośników dobrej, tradycyjnej śląskiej kuchni.
Rolada, szałot, siemieniotka, żur, żymlok, karminadle, kluski śląskie... tych specjałów na pewno nie zabraknie na tegorocznym festiwalu.
W Gliwicach o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka powalczą zarówno zawodowi kucharze, jak i uczniowie szkół gastronomicznych oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Ich zadaniem będzie przygotowanie 3 dań - każde z nich musi oczywiście nawiązywać do tradycji kuchni śląskiej.
Oprócz smacznych dań regionalnych usłyszymy śląskie przyśpiewki, a całą imprezę rozbawią zespoły The Bootles, Sweet Garden, Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny oraz kabaret Czesuaf.
Gościem festiwalu będzie Jean Bos - mistrz kuchni molekularnej, który poprowadzi wykład na temat kuchni molekularnej i przepisów, które warto wykorzystać.
Festiwal odbędzie się w sobotę 18 czerwca 2011 w Gliwicach, start o godz. 14.00
Wstęp wolny.
Rolada, szałot, siemieniotka, żur, żymlok, karminadle, kluski śląskie... tych specjałów na pewno nie zabraknie na tegorocznym festiwalu.
W Gliwicach o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka powalczą zarówno zawodowi kucharze, jak i uczniowie szkół gastronomicznych oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Ich zadaniem będzie przygotowanie 3 dań - każde z nich musi oczywiście nawiązywać do tradycji kuchni śląskiej.
Oprócz smacznych dań regionalnych usłyszymy śląskie przyśpiewki, a całą imprezę rozbawią zespoły The Bootles, Sweet Garden, Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny oraz kabaret Czesuaf.
Gościem festiwalu będzie Jean Bos - mistrz kuchni molekularnej, który poprowadzi wykład na temat kuchni molekularnej i przepisów, które warto wykorzystać.
Festiwal odbędzie się w sobotę 18 czerwca 2011 w Gliwicach, start o godz. 14.00
Wstęp wolny.