VI Festiwal Śląskie Smaki

To już szósta edycja festiwalu Śląskie Smaki - tym razem w Gliwicach!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
VI Festiwal Śląskie Smaki
Festiwal Śląskie Smaki co roku gromadzi miłośników dobrej, tradycyjnej śląskiej kuchni.
Rolada, szałot, siemieniotka, żur, żymlok, karminadle, kluski śląskie... tych specjałów na pewno nie zabraknie na tegorocznym festiwalu.

W Gliwicach o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka powalczą zarówno zawodowi kucharze, jak i uczniowie szkół gastronomicznych oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Ich zadaniem będzie przygotowanie 3 dań - każde z nich musi oczywiście nawiązywać do tradycji kuchni śląskiej.

Oprócz smacznych dań regionalnych usłyszymy śląskie przyśpiewki, a całą imprezę rozbawią zespoły The Bootles, Sweet Garden, Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny oraz kabaret Czesuaf.

Gościem festiwalu będzie Jean Bos - mistrz kuchni molekularnej, który poprowadzi wykład na temat kuchni molekularnej i przepisów, które warto wykorzystać.

Festiwal odbędzie się w sobotę 18 czerwca 2011 w Gliwicach, start o godz. 14.00
Wstęp wolny.