Według autorki tekstu Ginanne Brownell kibice, którzy odwiedzą polską stolicą w to lato podczas mistrzostw Europy w piłce nożnej nie poczują się zawiedzeni naszą kuchnią. Nie da się jednak nie zauważyć, że wybrane miejsca nie trafią w gusta wszystkich fanatyków futbolu, szczególnie amatorów zimnego browaru i krwistej bójki. Oto wyróżnione restauracje.
Położona przy Muzeum Chopina Tamka 43 ma nie tylko świetną z turystycznego punktu widzenia lokalizację. Autorka wskazuje na Roberta Trzópka jako jednego z najlepszych polskich kucharzy, który doświadczenie zbierał w najlepszych restauracjach świata – duńskiej Nomie i hiszpańskiej El Bulli.
Butchery&Wine znalazła się na liście dzięki fantastycznemu jedzeniu, wystrojowi wnętrz w ciemnym drewnie oraz świetnej obsłudze. Zdaniem autorki miejsce słynie z doskonałego wyboru mięs oraz regularnie serwowanego co piątek świeżego trocia z pomidorami cherry i ziemniakami z koperkiem.
Restauracja Platter Karola Okrasy na pierwszym piętrze hotelu InterContinental to z kolei zaskakujące podejście do tradycyjnych polskich dań. Autorka oczarowana została przede wszystkim piersią z kaczki z jabłkami marynowanymi w trójniaku lubelskim, która podawana jest z sosem z czarnej porzeczki i kawy.
Polecając Atelier Amaro dziennikarka zwraca uwagę na ambicje szefa szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, który jako pierwszy w Polsce chce zdobyć gwiazdkę Michelina. Kameralne wnętrza kryją potrawy, które zdaniem autorki są prawdziwą poezją na talerzu z dodatkiem kuchni molekularnej.
Ostatnia polecana restauracja, czyli Na Zielnej, skupiła uwagę dziennikarki Financial Times ścianami z czerwonej cegły i efektownymi żyrandolami. Oprócz bogatej oferty wódek i likierów autorka poleca szczególnie stek z jelenia z polentą ziołową, czerwoną kapustą i sosem z trawy żubrowej, który określa jako „boski”.
Położona przy Muzeum Chopina Tamka 43 ma nie tylko świetną z turystycznego punktu widzenia lokalizację. Autorka wskazuje na Roberta Trzópka jako jednego z najlepszych polskich kucharzy, który doświadczenie zbierał w najlepszych restauracjach świata – duńskiej Nomie i hiszpańskiej El Bulli.
Butchery&Wine znalazła się na liście dzięki fantastycznemu jedzeniu, wystrojowi wnętrz w ciemnym drewnie oraz świetnej obsłudze. Zdaniem autorki miejsce słynie z doskonałego wyboru mięs oraz regularnie serwowanego co piątek świeżego trocia z pomidorami cherry i ziemniakami z koperkiem.
Restauracja Platter Karola Okrasy na pierwszym piętrze hotelu InterContinental to z kolei zaskakujące podejście do tradycyjnych polskich dań. Autorka oczarowana została przede wszystkim piersią z kaczki z jabłkami marynowanymi w trójniaku lubelskim, która podawana jest z sosem z czarnej porzeczki i kawy.
Polecając Atelier Amaro dziennikarka zwraca uwagę na ambicje szefa szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, który jako pierwszy w Polsce chce zdobyć gwiazdkę Michelina. Kameralne wnętrza kryją potrawy, które zdaniem autorki są prawdziwą poezją na talerzu z dodatkiem kuchni molekularnej.
Ostatnia polecana restauracja, czyli Na Zielnej, skupiła uwagę dziennikarki Financial Times ścianami z czerwonej cegły i efektownymi żyrandolami. Oprócz bogatej oferty wódek i likierów autorka poleca szczególnie stek z jelenia z polentą ziołową, czerwoną kapustą i sosem z trawy żubrowej, który określa jako „boski”.
Gość