Myśląc o kuchni francuskiej czujemy zapach świeżo wypiekanych croissantów, pysznej i chrupiącej bagietki. Subtelny smak francuskich dań swoje źródło ma m.in. w najwyższej jakości składnikach. Każdy region tego kraju słynie z innych smakołyków.
Północno-zachodnia część Francji słynie z potraw, w których główną rolę odgrywają owoce morza, a także tradycyjne wędliny. Centralna część to przede wszystkim Paryż, w którym na każdym rogu znajdziemy maleńką, klimatyczną kawiarenkę. To w niej zjemy aksamitne, dojrzewające sery. Ich niepowtarzalny smak wydobędzie lampka doskonałego lokalnego wina. Stolica kraju to także miejsce, w którym znajdują się restauracje z najdoskonalszą kuchnią na świecie. W północno–wschodniej części kraju, ze względu na wpływy niemieckie skosztujemy wspaniałego mięsnego gulaszu. Natomiast południowe, rozgrzane słońcem krańce, takie jak Prowansja czy Akwitania słyną z najpyszniejszych, dojrzałych, soczystych warzyw i owoców.
W Alei Smaków w warszawskiej Galerii Mokotów 3 października, w godzinach między 13.00 a 16.30 w ramach akcji French Touch pod okiem rodowitego Francuza, mistrza kulinarnego Michela Moran każdy będzie skosztować francuskich smakołyków. Mistrz zabierze chętnych w aromatyczną podróż w trakcie, której odkryjemy smaki Prowansji. Zainteresowane osoby podczas warsztatów kulinarnych będą mogły same przyrządzić wyjątkowe potrawy, którymi na co dzień delektują się Francuzi.
Północno-zachodnia część Francji słynie z potraw, w których główną rolę odgrywają owoce morza, a także tradycyjne wędliny. Centralna część to przede wszystkim Paryż, w którym na każdym rogu znajdziemy maleńką, klimatyczną kawiarenkę. To w niej zjemy aksamitne, dojrzewające sery. Ich niepowtarzalny smak wydobędzie lampka doskonałego lokalnego wina. Stolica kraju to także miejsce, w którym znajdują się restauracje z najdoskonalszą kuchnią na świecie. W północno–wschodniej części kraju, ze względu na wpływy niemieckie skosztujemy wspaniałego mięsnego gulaszu. Natomiast południowe, rozgrzane słońcem krańce, takie jak Prowansja czy Akwitania słyną z najpyszniejszych, dojrzałych, soczystych warzyw i owoców.
W Alei Smaków w warszawskiej Galerii Mokotów 3 października, w godzinach między 13.00 a 16.30 w ramach akcji French Touch pod okiem rodowitego Francuza, mistrza kulinarnego Michela Moran każdy będzie skosztować francuskich smakołyków. Mistrz zabierze chętnych w aromatyczną podróż w trakcie, której odkryjemy smaki Prowansji. Zainteresowane osoby podczas warsztatów kulinarnych będą mogły same przyrządzić wyjątkowe potrawy, którymi na co dzień delektują się Francuzi.
LauraLaura