Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Treściwa i aromatyczna idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zobacz przepisy na zupę cebulową.

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą kuchni francuskiej. Francuzi nazywają ją "królową zup". Jeszcze nie tak dawno, bo kilkanaście lat temu na zupę cebulową składały się takie produkty jak: cebula, woda, tłuszcz, tymianek oraz liść laurowy. Stopniowo dodawano do zupy kolejne składniki, wodę zamieniono na bulion. W obecnych czasach zupa jest podawana w towarzystwie grzanek i zapiekanego sera, a składnikiem wzbogacającym smak jest białe wytrawne wino. Tradycyjną przyprawą francuskiej zupy jest tymianek.

Zupa cebulowa jest nie tylko smaczna i rozgrzewająca ale i prosta w przygotowaniu. Gotując francuską zupę cebulową musimy pamiętać o kilku rzeczach:

- cebula musi być podsmażana do czasu, aż będzie brązowa,
- do zupy powinniśmy dodać białe wytrawne wino lub brandy,
- najlepszym serem będzie ser Gruyere

Dziś mamy dla Was trzy przepisy na zupę cebulową. Pierwszy odnosi się do tradycyjnej zupy cebulowej. Drugi i trzeci jest nowoczesną i polską jej wersją.

I. Francuska zupa cebulowa:
Przepis pochodzi z dodatku "Kuchnie świata"

Składniki:
- 80 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 10 dag startego sera Gruyere
- 4 łyżki brandy
- sól, pieprz

Wykonanie:
1. Masło i oliwę rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, trochę cukru i soli. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula stanie się ciemnozłota (ok. 30 minut). Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 5 minut, cały czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty.

2. Do cebuli wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 15 minut. Na koniec do zupy wlewamy brandy, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki zapiekanymi razem z serem.

Zobaczcie też przepisy jagi85 na Zupę cebulową oraz jaNiny na francuską zupę cebulową z pełnoziarnistą grzanką >>>

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/09/16/img4AmVn8.jpg

II Nowoczesna wersja zupy cebulowej (za przepis dziękujęmy restauracji Kolorowa)

Składniki na zupę dla całej rodziny:
- 2 kg cebuli
- kostka masła
- butelka białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki cząbru
- 1,5 litra rosołu
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy w maśle na malutkim ogniu do czasy, aż uzyska ciemnobrązową barwę. Proces karmelizacji cebuli może trwać nawet 40 min. Pamiętaj o tym, aby podlewać cebulę winem lub rosołem w celu uniknięcia przypalenia.

2. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek.

3. Zupę zalewamy rosołem - najlepszy będzie rosół z cielęciny.

4. Dodajemy wino, czomber, sól i pieprz.

5. Zupę podajemy z grzankami i serem.

III. Zupa cebulowa jako gęsta zupa krem wg zozolek

                    

Składniki:
- 1 kg cebuli białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1,5 litr wody
- szklanka wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- żółty ser i szynka parmeńska lub boczek do dekoracji

Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę obrać.

2. Cebulę smażyć na oliwie, aż uzyska złoty kolor. Dolać wino i gotować jeszcze 10 minut. Pozostałe składniki z punktu 1 zalać wodą dodać sól, pieprz, liść laurowy i ugotować na miękko.

3. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować zupę. Doprawić wedle uznania. Udekorować zupę cienkimi paseczkami sera i podsmażoną szynka lub boczkiem.

Tutaj znajdziesz więcej przepisów na zupę cebulową >>>