Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą kuchni francuskiej. Francuzi nazywają ją "królową zup". Jeszcze nie tak dawno, bo kilkanaście lat temu na zupę cebulową składały się takie produkty jak: cebula, woda, tłuszcz, tymianek oraz liść laurowy. Stopniowo dodawano do zupy kolejne składniki, wodę zamieniono na bulion. W obecnych czasach zupa jest podawana w towarzystwie grzanek i zapiekanego sera, a składnikiem wzbogacającym smak jest białe wytrawne wino. Tradycyjną przyprawą francuskiej zupy jest tymianek.
Zupa cebulowa jest nie tylko smaczna i rozgrzewająca ale i prosta w przygotowaniu. Gotując francuską zupę cebulową musimy pamiętać o kilku rzeczach:
- cebula musi być podsmażana do czasu, aż będzie brązowa,
- do zupy powinniśmy dodać białe wytrawne wino lub brandy,
- najlepszym serem będzie ser Gruyere
Dziś mamy dla Was trzy przepisy na zupę cebulową. Pierwszy odnosi się do tradycyjnej zupy cebulowej. Drugi i trzeci jest nowoczesną i polską jej wersją.
I. Francuska zupa cebulowa:
Przepis pochodzi z dodatku "Kuchnie świata"
Składniki:
- 80 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 10 dag startego sera Gruyere
- 4 łyżki brandy
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Masło i oliwę rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, trochę cukru i soli. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula stanie się ciemnozłota (ok. 30 minut). Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 5 minut, cały czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Do cebuli wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 15 minut. Na koniec do zupy wlewamy brandy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki zapiekanymi razem z serem.
Zobaczcie też przepisy jagi85 na Zupę cebulową oraz jaNiny na francuską zupę cebulową z pełnoziarnistą grzanką >>>
II Nowoczesna wersja zupy cebulowej (za przepis dziękujęmy restauracji Kolorowa)
Składniki na zupę dla całej rodziny:
- 2 kg cebuli
- kostka masła
- butelka białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki cząbru
- 1,5 litra rosołu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy w maśle na malutkim ogniu do czasy, aż uzyska ciemnobrązową barwę. Proces karmelizacji cebuli może trwać nawet 40 min. Pamiętaj o tym, aby podlewać cebulę winem lub rosołem w celu uniknięcia przypalenia.
2. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek.
3. Zupę zalewamy rosołem - najlepszy będzie rosół z cielęciny.
4. Dodajemy wino, czomber, sól i pieprz.
5. Zupę podajemy z grzankami i serem.
III. Zupa cebulowa jako gęsta zupa krem wg zozolek
Składniki:
- 1 kg cebuli białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1,5 litr wody
- szklanka wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- żółty ser i szynka parmeńska lub boczek do dekoracji
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę obrać.
2. Cebulę smażyć na oliwie, aż uzyska złoty kolor. Dolać wino i gotować jeszcze 10 minut. Pozostałe składniki z punktu 1 zalać wodą dodać sól, pieprz, liść laurowy i ugotować na miękko.
3. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować zupę. Doprawić wedle uznania. Udekorować zupę cienkimi paseczkami sera i podsmażoną szynka lub boczkiem.
Tutaj znajdziesz więcej przepisów na zupę cebulową >>>
Zupa cebulowa jest nie tylko smaczna i rozgrzewająca ale i prosta w przygotowaniu. Gotując francuską zupę cebulową musimy pamiętać o kilku rzeczach:
- cebula musi być podsmażana do czasu, aż będzie brązowa,
- do zupy powinniśmy dodać białe wytrawne wino lub brandy,
- najlepszym serem będzie ser Gruyere
Dziś mamy dla Was trzy przepisy na zupę cebulową. Pierwszy odnosi się do tradycyjnej zupy cebulowej. Drugi i trzeci jest nowoczesną i polską jej wersją.
I. Francuska zupa cebulowa:
Przepis pochodzi z dodatku "Kuchnie świata"
Składniki:
- 80 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 10 dag startego sera Gruyere
- 4 łyżki brandy
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Masło i oliwę rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, trochę cukru i soli. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula stanie się ciemnozłota (ok. 30 minut). Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 5 minut, cały czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Do cebuli wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 15 minut. Na koniec do zupy wlewamy brandy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki zapiekanymi razem z serem.
Zobaczcie też przepisy jagi85 na Zupę cebulową oraz jaNiny na francuską zupę cebulową z pełnoziarnistą grzanką >>>
II Nowoczesna wersja zupy cebulowej (za przepis dziękujęmy restauracji Kolorowa)
Składniki na zupę dla całej rodziny:
- 2 kg cebuli
- kostka masła
- butelka białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki cząbru
- 1,5 litra rosołu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy w maśle na malutkim ogniu do czasy, aż uzyska ciemnobrązową barwę. Proces karmelizacji cebuli może trwać nawet 40 min. Pamiętaj o tym, aby podlewać cebulę winem lub rosołem w celu uniknięcia przypalenia.
2. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek.
3. Zupę zalewamy rosołem - najlepszy będzie rosół z cielęciny.
4. Dodajemy wino, czomber, sól i pieprz.
5. Zupę podajemy z grzankami i serem.
III. Zupa cebulowa jako gęsta zupa krem wg zozolek
Składniki:
- 1 kg cebuli białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1,5 litr wody
- szklanka wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- żółty ser i szynka parmeńska lub boczek do dekoracji
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę obrać.
2. Cebulę smażyć na oliwie, aż uzyska złoty kolor. Dolać wino i gotować jeszcze 10 minut. Pozostałe składniki z punktu 1 zalać wodą dodać sól, pieprz, liść laurowy i ugotować na miękko.
3. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować zupę. Doprawić wedle uznania. Udekorować zupę cienkimi paseczkami sera i podsmażoną szynka lub boczkiem.
Tutaj znajdziesz więcej przepisów na zupę cebulową >>>