Uwielbiamy zupy. Jadamy je praktycznie każdego dnia. Są zdrowe i pożywne.
Zupy jarzynowe są naturalnym źródłem niezbędnej nam do życia wody i urzekają nas różnorodnością smaków. Często są niskokaloryczne i bardzo smaczne. Mogą powstawać na wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw lub na wywarze warzywnym. Można dodawać do nich dodatkowo kaszę, makaron, ryż lub ziemniaki. Jeden talerz wystarczy - szybko poczujemy się zdrowo najedzeni.
Dzięki dużej ilości warzyw zupy są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit, dobrze wpływa na florę bakteryjną organizmu człowieka, daje uczucie sytości. Jest to doskonale źródło płynów. Aby zupa była mniej kaloryczna najlepiej zabielać ją śmietaną jogurtową.
Nie należy dodawać do zup zbyt dużej ilości soli, lepiej dodać świeże lub suszone zioła, na pewno bardziej podkreślą jej smak. Zupy należy gotować krótko, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Warzywa powinno się dodawać piętnaście minut przed końcem gotowania, aby nie utraciły swoich wartości. Zupy najczęściej przygotowujemy na gorąco, ponieważ ciepły posiłek ma korzystny wpływ na nasz organizm. Powinniśmy dbać o dietę i jak najczęściej spożywać zupy. Cechuje je różnorodność smaków i są bardzo odżywcze. Jest to pyszny i zdrowy posiłek każdego dnia.