Kupując kurczaka na tacce trzeba zwrócić uwagę czy znajduje się na niej woda. Jeśli tak - lepiej zrezygnować z zakupu ponieważ w ten sposób producenci zawyżają wagę, a poza tym w wodzie mogą rozwijać się bakterie.
Mięso powinno mieć kolor jasnoróżowy, bez zapachu, siniaków, krwiaków, a kości całe. Jeśli kurczak jest świeży jego powierzchnia jest sucha i matowa, a konsystencja elastyczna - po naciśnięciu mięsa wgłębienie szybko się wyrównuje.
Warto kupować mniejsze sztuki, bo wtedy mięso jest delikatniejsze i ma mniej tłuszczu. Jeśli decydujemy się na zakup mrożonego mięsa sprawdźmy czy jest twarde i czy opakowanie nie jest uszkodzone - jeśli jest nieszczelne lepiej tego towaru nie kupować, bo mięso może być skażone bakteriami.
Mięso powinno mieć kolor jasnoróżowy, bez zapachu, siniaków, krwiaków, a kości całe. Jeśli kurczak jest świeży jego powierzchnia jest sucha i matowa, a konsystencja elastyczna - po naciśnięciu mięsa wgłębienie szybko się wyrównuje.
Warto kupować mniejsze sztuki, bo wtedy mięso jest delikatniejsze i ma mniej tłuszczu. Jeśli decydujemy się na zakup mrożonego mięsa sprawdźmy czy jest twarde i czy opakowanie nie jest uszkodzone - jeśli jest nieszczelne lepiej tego towaru nie kupować, bo mięso może być skażone bakteriami.