Zupy są ubogie w tłuszcz, sycące, nie obciążają organizmu i można je wciąż urozmaicać. Ich wartość odżywcza zależy od składników: zupy i potrawy jednogarnkowe z makaronem, ziemniakami albo ryżem są bogate w węglowodany. Mięso i warzywa strączkowe zawierają więcej białka.
Te płynne potrawy, podawane jako przekąski, lekkie potrawy między głównymi daniami, sycące dania główne, a także jako słodkie desery albo treściwe potrawy na party, nadają się na każdą okazję i można je przyrządzać bez większego wysiłku. Jako wstęp do obiadu podajemy klarowne zupy albo delikatne zupy-kremy, które pasują do dania podstawowego, ale nie są zbyt sycące.
Spożywamy te zupy również jako zdrowe potrawy między podstawowymi posiłkami. Dodatki do zup, jak warzywa, kluseczki z kaszy albo makaron są nie tylko dekoracyjne, ale także poprawiają smak klarownych zup. Zupy zawierające pożywne składniki są zdrowym daniem głównym: zarówno klasyczne, pożywne zupy, jak grochowa czy ziemniaczana, odświeżające zupy na mleku kokosowym albo maślance, pożywne dania jednogarnkowe albo bogate w witaminy zupy jarzynowe, jak włoska minestrone, nigdy się nie znudzą.
Lubimy także klarowne zupy azjatyckie, które są lekkostrawne, a jednocześnie pożywne, a egzotyczne przyprawy nadają im szczególny aromat. Zupy są nie tylko rozgrzewającymi potrawami na chłodne jesienne i zimowe dni, coraz chętniej również w gorące dni lata jadamy chłodne zupy jarzynowe, które są bogate w witaminy, sycące, a jednocześnie lekkostrawne i orzeźwiające.
Najbardziej znana jest hiszpańska zupa gazpacho, którą podaje się także schłodzoną z kostkami lodu. Składniki zup jadanych na zimno najczęściej są zmiksowane albo przyrządza się zupy z maślanki, kefiru, jogurtu lub mleka kokosowego. Jak np. bardzo lubiany w Polsce chłodnik. Te lekkostrawne zupy podaje się również jako przystawki.
Zupy owocowe na zimno podawane są nie tylko jako smaczny deser albo słodka przekąska między głównymi posiłkami, ale także jako przystawka, a latem jako lekkie danie główne.
Te płynne potrawy, podawane jako przekąski, lekkie potrawy między głównymi daniami, sycące dania główne, a także jako słodkie desery albo treściwe potrawy na party, nadają się na każdą okazję i można je przyrządzać bez większego wysiłku. Jako wstęp do obiadu podajemy klarowne zupy albo delikatne zupy-kremy, które pasują do dania podstawowego, ale nie są zbyt sycące.
Spożywamy te zupy również jako zdrowe potrawy między podstawowymi posiłkami. Dodatki do zup, jak warzywa, kluseczki z kaszy albo makaron są nie tylko dekoracyjne, ale także poprawiają smak klarownych zup. Zupy zawierające pożywne składniki są zdrowym daniem głównym: zarówno klasyczne, pożywne zupy, jak grochowa czy ziemniaczana, odświeżające zupy na mleku kokosowym albo maślance, pożywne dania jednogarnkowe albo bogate w witaminy zupy jarzynowe, jak włoska minestrone, nigdy się nie znudzą.
Lubimy także klarowne zupy azjatyckie, które są lekkostrawne, a jednocześnie pożywne, a egzotyczne przyprawy nadają im szczególny aromat. Zupy są nie tylko rozgrzewającymi potrawami na chłodne jesienne i zimowe dni, coraz chętniej również w gorące dni lata jadamy chłodne zupy jarzynowe, które są bogate w witaminy, sycące, a jednocześnie lekkostrawne i orzeźwiające.
Najbardziej znana jest hiszpańska zupa gazpacho, którą podaje się także schłodzoną z kostkami lodu. Składniki zup jadanych na zimno najczęściej są zmiksowane albo przyrządza się zupy z maślanki, kefiru, jogurtu lub mleka kokosowego. Jak np. bardzo lubiany w Polsce chłodnik. Te lekkostrawne zupy podaje się również jako przystawki.
Zupy owocowe na zimno podawane są nie tylko jako smaczny deser albo słodka przekąska między głównymi posiłkami, ale także jako przystawka, a latem jako lekkie danie główne.