Kiedy odwiedzasz poszczególne miasta starasz się poznać ich historię, najważniejsze zabytki architektoniczne, ludzi i – co oczywiste - kulinaria. Smakując lokalną kuchnię nie wystarczy udać się do najpopularniejszej w okolicy restauracji i zamówić tradycyjną potrawę. Aby poznać prawdziwy smak charakterystyczny dla danego regionu trzeba wyjść na ulicę i spróbować przysmaków sprzedawanych na małych straganach. Oto lista najpopularniejszych i najsmaczniejszych ulicznych przekąsek serwowanych na ulicach całej Europy.
Polska, Zapiekanki
Wśród zagranicznych turystów odwiedzających nasz kraj największą popularnością wśród ulicznych przekąsek cieszą się zapiekanki, zwłaszcza te krakowskie. Naszą specjalnością są duże zapiekanki na grubym, chrupiącym cieście z wieloma dodatkami i sosami.
Langos, Węgry
Węgierski langos można ostatnio coraz częściej spotkać w turystycznych miejscowościach w różnych krajach, ale najlepiej smakuje na Węgrzech. Langos to placek ze smażonego na głębokim tłuszczu ciasta z dodatkiem szynki, warzyw, śmietany i sera.
Frytki, Belgia
Nie od dziś wiadomo, że jedną z najpyszniejszych odmian frytek są te belgijskie. Dzięki moczeniu w wodzie z cukrem przed smażeniem zachowują niezwykłą chrupkość i smak, a jednocześnie nie wchłaniają tłuszczu. Na ulicach belgijskich miast serwowane są z przeróżnymi sosami. Z pewnością każdy znajdzie taki, jaki przypadnie mu do gustu.
Lody, Włochy
Słynne włoskie gelato to lody posiadające wyjątkowy, intensywny smak. Przygotowywane są z prawdziwego mleka i słodkich owoców długo dojrzewających na osłonecznionych włoskich zboczach. Nie kupisz ich w supermarkecie. Wytwarzane są wyłącznie według rodzinnych przepisów przez lokalnych producentów.
Smażony ser, Czechy
Czeskim przysmakiem są grube plastry smażonego sera podawanego na ciepło w chrupiącej panierce i z roztopionym wnętrzem. Może być podawany z sosami lub przyprawami, np. z kminkiem. Jako street food serwuje go się w świeżej bułce rozkrojonej na pół.
Kibinai, Litwa
Kibinai przygotowuje się z ciasta drożdżowego wypełnionego farszem z baraniny lub wieprzowiny z cebulą. Przekąska ma zazwyczaj kształt bardzo sycącego pieroga.
Bosna, Austria
Bosna jest popularnym pikantnym fast foodem w Austrii przypominającym hot doga. Składa się z grillowanej bułki wypełnionej kiełbasą, cebulą, musztardą, keczupem i curry. W zależności od chęci można zamówić bosnę z jedną, dwoma lub z większą ilością kiełbasek.
Trdelnik, Słowacja
Będąc na Słowacji koniecznie trzeba spróbować kawałka słodkiego ciasta, które grillowane jest na długim kiju. Trdelnik posypuje się orzechami, cynamonem i cukrem. Pięknie pachnie i wybornie smakuje, najlepiej w towarzystwie gorącej czekolady, kakao albo aromatycznej herbaty.
Polska, Zapiekanki
Wśród zagranicznych turystów odwiedzających nasz kraj największą popularnością wśród ulicznych przekąsek cieszą się zapiekanki, zwłaszcza te krakowskie. Naszą specjalnością są duże zapiekanki na grubym, chrupiącym cieście z wieloma dodatkami i sosami.
Langos, Węgry
Węgierski langos można ostatnio coraz częściej spotkać w turystycznych miejscowościach w różnych krajach, ale najlepiej smakuje na Węgrzech. Langos to placek ze smażonego na głębokim tłuszczu ciasta z dodatkiem szynki, warzyw, śmietany i sera.
Frytki, Belgia
Nie od dziś wiadomo, że jedną z najpyszniejszych odmian frytek są te belgijskie. Dzięki moczeniu w wodzie z cukrem przed smażeniem zachowują niezwykłą chrupkość i smak, a jednocześnie nie wchłaniają tłuszczu. Na ulicach belgijskich miast serwowane są z przeróżnymi sosami. Z pewnością każdy znajdzie taki, jaki przypadnie mu do gustu.
Lody, Włochy
Słynne włoskie gelato to lody posiadające wyjątkowy, intensywny smak. Przygotowywane są z prawdziwego mleka i słodkich owoców długo dojrzewających na osłonecznionych włoskich zboczach. Nie kupisz ich w supermarkecie. Wytwarzane są wyłącznie według rodzinnych przepisów przez lokalnych producentów.
Smażony ser, Czechy
Czeskim przysmakiem są grube plastry smażonego sera podawanego na ciepło w chrupiącej panierce i z roztopionym wnętrzem. Może być podawany z sosami lub przyprawami, np. z kminkiem. Jako street food serwuje go się w świeżej bułce rozkrojonej na pół.
Kibinai, Litwa
Kibinai przygotowuje się z ciasta drożdżowego wypełnionego farszem z baraniny lub wieprzowiny z cebulą. Przekąska ma zazwyczaj kształt bardzo sycącego pieroga.
Bosna, Austria
Bosna jest popularnym pikantnym fast foodem w Austrii przypominającym hot doga. Składa się z grillowanej bułki wypełnionej kiełbasą, cebulą, musztardą, keczupem i curry. W zależności od chęci można zamówić bosnę z jedną, dwoma lub z większą ilością kiełbasek.
Trdelnik, Słowacja
Będąc na Słowacji koniecznie trzeba spróbować kawałka słodkiego ciasta, które grillowane jest na długim kiju. Trdelnik posypuje się orzechami, cynamonem i cukrem. Pięknie pachnie i wybornie smakuje, najlepiej w towarzystwie gorącej czekolady, kakao albo aromatycznej herbaty.