Jak zrobić przekąskę do wina?

  • 2

Białe, różowe, czerwone, słodkie czy wytrawne - gatunków wina jest wiele, a do każdego pasują nieco inne przekąski. Grunt, aby wiedzieć jak je dobrać i przygotować!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić przekąskę do wina?
fot. Fotolia
Spotkanie z przyjaciółmi, romantyczny wieczór we dwoje lub dla uczczenia ważnej chwili - wino towarzyszy nam przy niemalże każdej okazji. A skoro tak, to warto zadbać o odpowiednie przekąski, które podkreślą jego smak. Podpowiadamy jak je zrobić!

Tapas do czerwonego wina

Tapas to ogólna nazwa do różnego rodzaju hiszpańskich przekąsek. Mogą być przygotowywane w rozmaitej konfiguracji - na bazie chleba, tortilli czy też ziemniaków. Zobacz jak zrobić jego najprostszą wersję!

1. Przygotuj: 1 bagietkę, kilka plasterków chorizo lub suchej kiełbasy, kilka czarnych oliwek, kilka papryczek pepperoni oraz wykałaczki.

2. Bagietkę pokrój na kromki a na wykałaczki nabij po jednej sztuce chorizo, oliwek i pepperoni.

3. Koreczki wbij w bagietkę i gotowe - Twoje tapas będą wyśmienicie komponowały się z czerwonym winem!

Ważne: Odmian tapas jest mnóstwo - równie dobrze można do niego wykorzystać anchois, kozi ser lub fetę, awokado, pomidorki koktajlowe i wiele innych składników!

Przystawki do wina
Fot. Fotolia

Białe czy czerwone?

Nie tylko tapas idealnie komponują się z winem. Jeśli planujesz wieczór z butelką dobrego wytrawnego trunku, koniecznie zadbaj o to, aby Twoi goście mieli do niego idealną przekąskę.

Jeśli planujesz podać wino czerwone, zadbaj o to, by na tartinkach i w koreczkach dominowały mięsa. Świetnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju kiełbasy, plastry boczku czy też szynki parmeńskiej. Najlepiej w połączeniu z suszoną śliwką lub morelą, które świetnie przełamują słony smak wędlin i kiełbas.

Dobrym pomysłem będą tartinki z pastą mięsną lub pieczonym pasztetem. Jeśli wolisz coś prostszego, sięgnij po grissini - to duże włoskie paluszki, które świetnie sprawdzą się jako przegryzka do czerwonego wina. Szczególnie jeśli przygotujesz je z dodatkiem oliwy lub do ciasta wrzucisz kawałki suszonych pomidorów.

W przypadku win białych lepiej jest zatroszczyć się o nieco inny zestaw smaków. Tutaj odpowiednie będą różnego rodzaju sery (podawane na desce lub jako element koreczków, tartinek czy dodatek do blinów), owoce (najlepsze będą winogrona, lecz nie można również zapominać o agreście czy też mango) oraz owoce morza (kawior, ośmiorniczki czy też paluszki krabowe). Ważne aby składniki dobrać tak, by cała kompozycja była wyważona i podkreślała - a nie tłumiła - smak wina.

Czerwone wino
Fot. Fotolia

Jak podawać wino?

Przekąski gotowe? W takim razie pora zadbać o to, by cały efekt nie został popsuty przez nieodpowiednie zaserwowanie wina. Ten trunek lubi, kiedy się go odpowiednio traktuje, dlatego poznaj kilka podstawowych zasad, które sprawią, że proces degustacji przebiegnie idealnie!

Główną rolę odgrywa temperatura trunku. Z reguły zakłada się, że wszystkie białe wina chłodzimy. Jednak to nie do końca tak - owszem, powinno podawać się je schłodzone, jednak nie każde muszą być mroźne. Dlatego warto zapamiętać podstawową zasadę: im wino aromatyczniejsze (i słodsze) tym niższą temperaturę powinno przyjąć, jednak nie niższą niż 6 st. C. Z kolei czerwone wina powinny być podawane w temperaturze 14-17 st. C.

Drugą kwestią jest „oddychanie” wina - dotyczy to głównie czerwonych odmian, choć i białym się to przydaje (o ile zostanie im zapewniona jednocześnie odpowiednia temperatura). Chodzi o to, że przed zaserwowaniem trunku należy go odkorkować i najlepiej przelać do karafki, przy okazji pozbywając się osadu. Następnie wino odstawiamy na przynajmniej 30 minut (choć niektórzy specjaliści uważają, że dekantacja i oddychanie powinno trwać przynajmniej godzinę), po czym możemy je bez problemu zaserwować.

Ostatnią kwestią są kieliszki - ważne, aby były z przezroczystego szkła. Do win czerwonych należy wybierać raczej szersze i niższe kieliszki, a do białychwyższe i węższe. Co jest istotne - powinny być z cienkiego szkła i posiadać dość wysokie nóżki, za które zazwyczaj trzymamy, by nie podnosić temperatury napoju.

A Wy co najczęściej serwujecie do wina? Macie swoje ulubione połączenia odmian wina z konkretnym serem lub inną przystawką? Wypowiedzcie się w komentarzach, zapraszamy!