Składniki:
podwójna pierś kurczaka
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
ząbek czosnku
100 ml brandy
200 ml bulionu
5 śliwek
8 kasztanów jadalnych
4 plastry wędzonego boczkuzioła
Sposób wykonania:
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ŻC na 15 minut. Na patelnię wrzuć rozgnieciony czosnek. Podsmaż i zalej brandy. Gotuj przez minutę, dolej bulion, wrzuć śliwki i kasztany (wcześniej gotuj je w nieposolonej wodzie przez 1,5 godziny). Gotuj przez 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Na talerzu ułóż upieczonego kurczaka, a obok owoce w sosie. Udekoruj wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
podwójna pierś kurczaka
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
ząbek czosnku
100 ml brandy
200 ml bulionu
5 śliwek
8 kasztanów jadalnych
4 plastry wędzonego boczkuzioła
Sposób wykonania:
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ŻC na 15 minut. Na patelnię wrzuć rozgnieciony czosnek. Podsmaż i zalej brandy. Gotuj przez minutę, dolej bulion, wrzuć śliwki i kasztany (wcześniej gotuj je w nieposolonej wodzie przez 1,5 godziny). Gotuj przez 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Na talerzu ułóż upieczonego kurczaka, a obok owoce w sosie. Udekoruj wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
dża