Przepis na 4 porcje:
Składniki:
- 30 dag krewetek koktajlowych bez zalewy
- obrane, pokrojone w kostkę awokado
- obrane, pokrojone w kostkę mango
- obrany, pokrojony w kostkę melon
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka
- sałaty frisée
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sos koktajlowy:
- szklanka majonezu
- 1/2 szklanki keczupu
- sok z limonki
- tabasco do smaku
- 100 ml koniaku
- sól
- biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie sosu
Wszystkie składniki sosu zmiksuj, dopraw do smaku solą, tabasco i pieprzem, po czym schłodź w lodówce.
2. Wymieszanie składników
Pokrojone owoce przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj krewetki i sos, dokładnie wymieszaj.
3. Podawanie sałatki
Tak przygotowaną sałatkę podawaj na sałacie frisée z listkami świeżej mięty dla aromatu i dekoracji.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Źródło: Pani domu; Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska