Sałatka z mango, awokado, melona i krewetek

Robert Sowa poleca szybką sałatkę z owocami i krewetkami w koktajlowym sosie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sałatka z mango, awokado, melona i krewetek
Sałatka jest wyjątkowo prosta – przepis na nią da się zawrzeć dosłownie w trzech zdaniach, a zachwyca orzeźwiającym aromatem owoców z egzotycznych sadów i mórz…

Przepis na 4 porcje:

Składniki:

- 30 dag krewetek koktajlowych bez zalewy 

- obrane, pokrojone w kostkę awokado 

- obrane, pokrojone w kostkę mango

- obrany, pokrojony w kostkę melon

- sok z cytryny 

- 1/2 pęczka

- sałaty frisée 

- listki świeżej mięty do dekoracji

 

Sos koktajlowy:

- szklanka majonezu

- 1/2 szklanki keczupu

- sok z limonki 

- tabasco do smaku

- 100 ml koniaku

- sól 

- biały pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
 
1. Przygotowanie sosu

Wszystkie składniki sosu zmiksuj, dopraw do smaku solą, tabasco i pieprzem, po czym schłodź w lodówce.

 

     


2. Wymieszanie składników

Pokrojone owoce przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj krewetki i sos, dokładnie wymieszaj.

 

     


3. Podawanie sałatki

Tak przygotowaną sałatkę podawaj na sałacie frisée z listkami świeżej mięty dla aromatu i dekoracji.

 

     

Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.

 


Źródło: Pani domu;  Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska