Skąd zwyczaj przyrządzania gęsi na imieniny św. Marcina, które przypadają 11 listopada? Gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Jednak nie chciał zostać biskupem i schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym kryjówkę Marcina.W ten oto sposób Marcin został biskupem, a pieczona na św. Marcina gęś przeszła do tradycji, która trwa do dziś.
Polskie rasy gęsi zdominowała biała kołudzka gęś owsiana, która stanowi 98% wśród gęsi przeznaczonych na sprzedaż. Ta rasa najczęściej trafia do Niemiec, Szwajcarii, Danii ale także na Daleki Wschód.
Zdjęcia: Fotolia
Już od ponad 50 lat w hodowli białej kołudzkiej gęsi owsianej specjalizuje się Instytut Zootechniki w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w województwie kujawsko-pomorskim, który jest właścicielem jej genotypu. Tutejsza ferma zarodowa zaopatruje hodowle w całej Polsce.
Gęś kołudzka jest ptakiem półdzikim, niezdolnym do życia w klatce. Przez całe życie korzysta z wolnego wybiegu. Przez ostatnie 3 tygodnie przed ubojem gęś karmiona jest pełnymi ziarnami owsa. Stąd określenie gęś owsiana.
Na polskie i zagraniczne stoły gęś trafia w wieku 16 tygodni osiągając wagę od 6,5 do 7 kg. Mięso gęsi kołudzkiej ma wyjątkowe walory smakowe. Jest miękkie, delikatne, pyszne i zdrowe, a po upieczeniu kruche. Zawiera ponad 23% białka, około 4% tłuszczu i od 50 – 83 mg/100 g cholesterolu.
Zdjęcia: Fotolia
Kołudzka gęś nie jest tłustym ptakiem. Jej tłuszcz jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym, zawierającym kwasy Omega 3, Omega 6. Warto więc przygotować z niego smalec, który będzie klarowny i aromatyczny.
W Polsce oprócz białej gęsi kołudzkiej owsianej hoduje się także gęsi kieleckie, kartuskie, pomorskie, lubelskie, podkarpackie, rypińskie, suwalskie, zatorskie i biłgorajskie.
Polskie rasy gęsi zdominowała biała kołudzka gęś owsiana, która stanowi 98% wśród gęsi przeznaczonych na sprzedaż. Ta rasa najczęściej trafia do Niemiec, Szwajcarii, Danii ale także na Daleki Wschód.
Zdjęcia: Fotolia
Już od ponad 50 lat w hodowli białej kołudzkiej gęsi owsianej specjalizuje się Instytut Zootechniki w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w województwie kujawsko-pomorskim, który jest właścicielem jej genotypu. Tutejsza ferma zarodowa zaopatruje hodowle w całej Polsce.
Gęś kołudzka jest ptakiem półdzikim, niezdolnym do życia w klatce. Przez całe życie korzysta z wolnego wybiegu. Przez ostatnie 3 tygodnie przed ubojem gęś karmiona jest pełnymi ziarnami owsa. Stąd określenie gęś owsiana.
Na polskie i zagraniczne stoły gęś trafia w wieku 16 tygodni osiągając wagę od 6,5 do 7 kg. Mięso gęsi kołudzkiej ma wyjątkowe walory smakowe. Jest miękkie, delikatne, pyszne i zdrowe, a po upieczeniu kruche. Zawiera ponad 23% białka, około 4% tłuszczu i od 50 – 83 mg/100 g cholesterolu.
Zdjęcia: Fotolia
Kołudzka gęś nie jest tłustym ptakiem. Jej tłuszcz jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym, zawierającym kwasy Omega 3, Omega 6. Warto więc przygotować z niego smalec, który będzie klarowny i aromatyczny.
W Polsce oprócz białej gęsi kołudzkiej owsianej hoduje się także gęsi kieleckie, kartuskie, pomorskie, lubelskie, podkarpackie, rypińskie, suwalskie, zatorskie i biłgorajskie.
LauraLaura
weronikaS