„Global Street Food” na Passagen 2009

„Global Street Food” jest rezultatem fascynacji kuchniami zaimprowizowanymi w przestrzeni miejskiej.

         
ocena: 2/5 głosów: 2
„Global Street Food” na Passagen 2009
Podczas targów „imm Cologne“ Dornbracht zaprezentuje po raz pierwszy projekt wystawowy pod tytułem: „Global Street Food”. Instalacja ta jest najnowszym dziełem Mike’a Meirégo, wchodzącym w skład cyklu Dornbracht Edges, który gromadzi projekty z pogranicza architektury, wzornictwa i utopii.

„Global Street Food” jest rezultatem fascynacji kuchniami zaimprowizowanymi w przestrzeni miejskiej. Miejskimi punktami szybkiej obsługi gastronomicznej, w których pragmatyczny dyletantyzm łączy się z kompleksowymi rozwiązaniami dla małych przestrzeni. Mike Meiré prezentuje kilka obiektów i kuchni ulicznych z różnych części świata w klasycznym white cube. Wystawa akcentuje rzeźbiarski walor autentycznych obiektów, a jednocześnie ich kulturową tożsamość.

Dekontekstualizacja obiektów umożliwi spojrzenie na nie pod wieloma aspektami. Z jakich materiałów zostały wykonane, jakiego pochodzenia są te materiały i w jaki sposób ze sobą komunikują? „Podobnie jak „The Farm Project” był próbą przeciwstawienia się panującej w kuchni estetyce minimalizmu, tak teraz chcemy tymi rzeźbami ulicznymi zapoczątkować design, który byłby bardziej narracyjny. Co się stanie, gdy cała infrastruktura techniczna zostanie umieszczona na zewnątrz, pokazana, i gdy powstanie obiekt imitujący pewien rodzaj sytuacji życiowej, jakby organizm na minimalnej przestrzeni? Kuchnia jako miejsce społecznej dynamiki i transformacji jest właśnie takim organizmem. Miniaturyzacja i zespolenie różnorodnych aspektów otwiera drogę na nowe ujęcia, umożliwia refleksję nad innym przebiegiem procesów. Sądzę, że tego rodzaju badania terenowe doprowadzą nas do odmiennych form wyrazu, do estetyki, która szuka nowego” – mówi Mike Meiré.