Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Smaczna i tania propozycja na obiad.

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Do mielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, kapustę, ryż, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Z masy formować owalne porcje, obtaczać w bułce tartej.

Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, angielskie ziele. Dusić pod przykryciem około 40 minut.

Do wywaru z mięsa dodać koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić solą , pieprzem i cukrem.
Gołąbki bez zawijania
Do mielonego mięsa dodać przygotowane pozostałe składniki
Gołąbki bez zawijania
Mięso doprawić do smaku i dokładnie wymieszać
Gołąbki bez zawijania
Formować owalne porcje i obtaczać w bułce tartej
Gołąbki bez zawijania
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju