Gotowanie jaj - wcale nie jest oczywiste

Gotowanie jaj: Przed gotowaniem jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej. Schłodzone jajka wyjęte prosto lodówki często pękają w gorąc

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Gotowanie jaj - wcale nie jest oczywiste
Gotowanie jaj: Przed gotowaniem jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej. Schłodzone jajka wyjęte prosto lodówki często pękają w gorącej wodzie. Dodanie soli lub octu zmniejsza ryzyko pęknięcia podczas gotowania. Ułatwia także późniejsze obieranie ze skorupki. Czas gotowania zależny od tego czy jajka są włożone do zimnej, gorącej czy wrzącej wody, od wielkości jajek, a także od tego, czy maja być gotowane na miękko, półtwardo, czy na twardo. Ugotowane jajka schładzamy zimna woda do takiej temperatury, zęby nas nie parzyły podczas obierania, a po obraniu, jeśli zbytnio wystygną przed podaniem, można je podgrzać w gorącej, ale nie gotującej się wodzie. Świeże jajka powinny mieć lśniące, jednolicie białe białko, i bez przebarwię, ładnie pachnące żółtko.