Gotowanie w zmywarce – więcej smaku kosztem czasu

  • 3

Czy zwykła zmywarka otworzy domowym kucharzom nowe kulinarne horyzonty?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gotowanie w zmywarce – więcej smaku kosztem czasu
Kto powiedział, że zmywarka przydaje się tylko po posiłku do mycia brudnych naczyń? Może równie dobrze być użyta do przygotowywania potraw i to z ciekawymi rezultatami – od przystawek do deserów!

Główna zasada jest podobna do tej stosowanej przy przyrządzaniu potraw metodą sous vide – gotuje się w niższej temperaturze, ale dłużej. Pozwala to produktom, szczególnie mięsu, do zachowania wyjątkowego aromatu i tekstury. Sous vide do tej pory było zarezerwowane dla szefów kuchni ze względu na wysoką cenę urządzeń do wolnego gotowania. Czy to się zmieni dzięki zmywarkom?

Tak jak sous vide gotowanie w zmywarce wymaga hermetycznego opakowania – doskonale sprawdzają się torebki próżniowe. Warto też zatroszczyć się o produkty najwyższej jakości, im lepszych produktów użyjemy tym lepsze będą efekty.

Najlepiej gotowanie w niskich wpływa na smak i aromat mięs, ale doskonałe są również owoce morza i jajka. Godzina w 65 stopniach i możemy się cieszyć jajkiem o delikatnym białku i lekko kremowym żółtku.

Wiele zależy do trybów, jakimi dysponuje zmywarka – szybkie mycie, czyli 30 minut w 65 stopniach to czas i temperatura dobra dla ryb, których delikatne mięso nie lubi długiego gotowania. Czerwone mięso wymaga już jednak trybu 3 godzinnego, w 55 stopniach Celsjusza. Przed podaniem warto mięso lekko podsmażyć na patelni, gdzie nabierze koloru i dodatkowego smaku.