Kto powiedział, że zmywarka przydaje się tylko po posiłku do mycia brudnych naczyń? Może równie dobrze być użyta do przygotowywania potraw i to z ciekawymi rezultatami – od przystawek do deserów!
Główna zasada jest podobna do tej stosowanej przy przyrządzaniu potraw metodą sous vide – gotuje się w niższej temperaturze, ale dłużej. Pozwala to produktom, szczególnie mięsu, do zachowania wyjątkowego aromatu i tekstury. Sous vide do tej pory było zarezerwowane dla szefów kuchni ze względu na wysoką cenę urządzeń do wolnego gotowania. Czy to się zmieni dzięki zmywarkom?
Tak jak sous vide gotowanie w zmywarce wymaga hermetycznego opakowania – doskonale sprawdzają się torebki próżniowe. Warto też zatroszczyć się o produkty najwyższej jakości, im lepszych produktów użyjemy tym lepsze będą efekty.
Najlepiej gotowanie w niskich wpływa na smak i aromat mięs, ale doskonałe są również owoce morza i jajka. Godzina w 65 stopniach i możemy się cieszyć jajkiem o delikatnym białku i lekko kremowym żółtku.
Wiele zależy do trybów, jakimi dysponuje zmywarka – szybkie mycie, czyli 30 minut w 65 stopniach to czas i temperatura dobra dla ryb, których delikatne mięso nie lubi długiego gotowania. Czerwone mięso wymaga już jednak trybu 3 godzinnego, w 55 stopniach Celsjusza. Przed podaniem warto mięso lekko podsmażyć na patelni, gdzie nabierze koloru i dodatkowego smaku.
Główna zasada jest podobna do tej stosowanej przy przyrządzaniu potraw metodą sous vide – gotuje się w niższej temperaturze, ale dłużej. Pozwala to produktom, szczególnie mięsu, do zachowania wyjątkowego aromatu i tekstury. Sous vide do tej pory było zarezerwowane dla szefów kuchni ze względu na wysoką cenę urządzeń do wolnego gotowania. Czy to się zmieni dzięki zmywarkom?
Tak jak sous vide gotowanie w zmywarce wymaga hermetycznego opakowania – doskonale sprawdzają się torebki próżniowe. Warto też zatroszczyć się o produkty najwyższej jakości, im lepszych produktów użyjemy tym lepsze będą efekty.
Najlepiej gotowanie w niskich wpływa na smak i aromat mięs, ale doskonałe są również owoce morza i jajka. Godzina w 65 stopniach i możemy się cieszyć jajkiem o delikatnym białku i lekko kremowym żółtku.
Wiele zależy do trybów, jakimi dysponuje zmywarka – szybkie mycie, czyli 30 minut w 65 stopniach to czas i temperatura dobra dla ryb, których delikatne mięso nie lubi długiego gotowania. Czerwone mięso wymaga już jednak trybu 3 godzinnego, w 55 stopniach Celsjusza. Przed podaniem warto mięso lekko podsmażyć na patelni, gdzie nabierze koloru i dodatkowego smaku.
Babciagramolka
Koper
Za prąd jak za prąd, ale po co marnować tyle wody, żeby przygotować posiłek?
No chyba, że idea jest taka, żeby obok kawałka mięsa zapakowanego w próżniowy woreczek poukładać brudne naczynia, które w tym czasie normalnie się umyją ;-)
Generalnie jakoś to do mnie nie przemawia...
Gość