Gotowe dania w słoikach - fakty i mity

Coraz częściej w naszym menu znajdują się dania gotowe. Kiedyś jedliśmy je głównie podczas wakacji, dziś sięgamy po nie coraz częściej. Czy dania ze słoików mogą być podstawą codziennej diety? Czy istnieją naturalne dania gotowe? Jak je rozpoznać? Obalamy mity i przedstawiamy fakty o daniach gotowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Gotowe dania w słoikach - fakty i mity
Po gotowe potrawy sięgamy najczęściej z powodu braku czasu, niekiedy ze zmęczenia, braku pomysłu czy głodu, który chcemy natychmiast zaspokoić. Dania gotowe na dobre zagościły na naszych stołach i nie są już tylko posiłkiem na letnie wyjazdy pod namiot czy szybką przekąską dla zapracowanych singli. Obecnie często stanowią główny, ciepły posiłek dla całej rodziny. Dlatego wzięli je pod lupę specjaliści od żywienia, dietetycy, a także ci, którzy uważnie czytają etykiety i hołdują zasadzie: „Jesteś tym, co jesz”.


Międzychód - Fasolka po bretońsku  Boeuf Strogonow z makaronem
1. Czy zawierają konserwanty?

Warto czytać etykiety i wybierać tylko takie dania gotowe, które nie zawierają konserwantów. Sięgając po produkty marki Międzychód możemy być pewni, że ich tam nie znajdziemy. Dzięki pasteryzacji, którą stosowały już nasze mamy i babcie, szczelnie zamknięte w słoikach dania nie potrzebują konserwantów.

2. Czy zawierają wzmacniacze smaku?

Dobre składniki bronią się same. Dlatego warto wybierać takie dania gotowe, które nie mają wzmacniaczy smaku, a jedynie dobrej jakości mięso, warzywa i przyprawy.

Międzychód

3. Czy są naturalne?

Niektóre dania gotowe są nie tylko wygodne, ale i naturalne. Trzeba tylko sięgać po takie, które nie zawierają sztucznych barwników i aromatów, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku, a więc niczym nie ustępują domowym odpowiednikom. Gołąbki w sosie pomidorowym, Fasola po bretońsku z kiełbasą i boczkiem, Ciecierzyca w warzywach, Boeuf Strogonow z makaronem, Fasola w sosie pomidorowym lub Bigos z mięsem i kiełbasą to tylko niektóre dania z szerokiej oferty Międzychodu, które są w pełni naturalne.

4. Czy są szybkie w przygotowaniu?

Łatwość przygotowania i oszczędność czasu to z pewnością największe zalety dań gotowych. Dzięki temu, że potrawy w słoikach zostały ugotowane już wcześniej, wystarczy wrzucić je do garnka lub na patelnię i odgrzać. To rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy żyjąc w biegu, nie chcą rezygnować z ciepłego obiadu.

5. Czy można je jeść codziennie?

Nawet najbardziej radykalni zwolennicy domowej kuchni sięgają od czasu do czasu po dania w słoikach. W pełni naturalne produkty marki Międzychód mogą stać się codziennym, smacznym i sycącym posiłkiem dla całej rodziny. Dania te zawierają naturalne warzywa i wysokiej jakości mięsa, które dostarczają bogatych wartości odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Międzychód