Pomysły na obiad – kasza jęczmienna

  • 3

To obowiązkowy składnik kuchni polskiej! Smakołyk ten zbawiennie działa na nasz organizm, a potrawy z udziałem tego rodzaju kaszy wzbudzają zachwyt nawet u najwybredniejszych smakoszy. Przeczytajcie, jak ciekawe to zboże!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pomysły na obiad – kasza jęczmienna
fot. Fotolia
CIEKAWOSTKI O KASZY JĘCZMIENNEJ

Kasza jęczmienna powstaje w wyniku przetworzenia ziaren jęczmienia. Ten popularny na całym świecie smakołyk występować może jednak w różnych wersjach – od pęczaku, czyli solidnie oczyszczonych ziaren jęczmienia, przez kaszę perłową, która jest obtaczana i polerowana,  w końcu po klasyczną kaszę łamaną, która zachowuje ciemną skórkę, a wraz z nią cenne składniki.

Nieliczni z nas wiedzą, że aż 70% kasz zjadanych w Polsce pochodzi z naszego kraju! W okolicy Roztocza, czyli słynnego zagłębia kasz i olejów przysmaki te stanowią bazę dla bardzo wielu potraw i od kilkunastu pokoleń tradycja ta nie ulega zmianie! Może warto zasięgnąć kilku pomysłów z tamtejszej kuchni?

Danie z kaszą jęczmienną
Zdjęcie: Fotolia

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KASZĘ JĘCZMIENNĄ?

Kasza jęczmienna, podobnie jak większość kasz obfituje w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. W jej składzie znajdziemy witaminę PP, K, E i z grupy B, ale także niezbędne do funkcjonowania organizmu potas, fosfor, magnez, żelazo czy cynk!

W dobie zwiększonej zachorowalności na różne cywilizacyjne przypadłości, warto mieć na uwadze, że kasza jęczmienna skutecznie obniża poziom złego cholesterolu zawartego we krwi, zapobiega zaparciom oraz problemom trawiennym poprzez dużą zawartość błonnika, ale reguluje też nieprawidłowości u osób z chorobami nadciśnieniowymi oraz krążenia!

Pamiętajmy, że kaszę jęczmienną można podawać również dzieciom, które ukończyły pierwszy rok życia! Maluchy, które od wczesnych lat przyzwyczajane są do jedzenia kasz, na ogół uwielbiają ją też w późniejszym czasie. Dieta obfitująca w ten produkt zbożowy zapewni im szybki rozwój zarówno fizyczny jaki i psychiczny!

POMYSŁY NA KASZĘ JĘCZMIENNA

Smakowitą kaszę jęczmienną możemy ugotować na sypko i podać standardowo z daniem głównym. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie zachęcali Was do eksperymentowania oraz inspirowania się kaszą, gdyż kryje ona w sobie ogrom możliwości kulinarnych!

 Z dodatkiem kaszy śmiało przyrządzić możecie przecież pierogi, gołąbki, a nawet tarty i quiche! Na codziennym stole pojawiać się mogą również faszerowane kaszą warzywa, mięsa lub ciasta francuskie i kruche!

Produkt ten, dzięki swojemu delikatnemu smakowi, idealnie łączy się z ciemnymi mięsami, sosami i tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Przekonajcie się więc jak jak zasmakuje ze zrazami, kurczakiem bądź jako element placków czy pasztetów!

Nie trzeba nikogo przekonywać, że fantastycznej kaszy jęczmiennej nie może zabraknąć w klasycznym polskim krupniku, gulaszowej czy rybnej

Jeśli brakuje Wam pomysłów na dania obiadowe z kaszą w roli głównej, zajrzyjcie do naszej kategorii na kasze! Pośród nich znajdziecie recepturę na pęczak z dynią i jesiennymi warzywami wzbogacony o aromatyczny czosnek, pieczarki, zioła i przyprawy. Koniecznie skosztować musicie także perły z charakterem czyli kaszy z dodatkiem pasty z ostrej papryki, dyni i tymianku. Smacznego!

Danie z kaszą jęczmienną
Zdjęcie: Fotolia

Czy tak jak my kochacie kaszę jęczmienną? Jeśli tak, czekamy na Wasze wariackie przepisy z tym produktem w roli głównej. Każdy udostępniony przez Was przepis otrzyma wirtuale wymienne na wspaniałe nagrody. Zapraszamy!