Siódma część moich smakowitych recenzji to prawdziwy rarytas. W natłoku barw, zapachów i smaków każdy znajdzie coś dla siebie.
Dobrze znane przysłowie mówi "nie oceniaj książki po okładce". Jednak w wypadku książki "smakuje" forma jest dużym plusem. Wydanie jest solidne i trwałe. Całość została wydrukowana na grubych, błyszczących stronach. Zdjęcia ilustrujące książkę są profesjonalne i niebanalne. Świetnie oddają charakter prezentowanych potraw. A to dopiero przedsmak.
Przepisy ujęte są w wygodne w przeglądaniu kategorie. Każda opatrzona jest ciekawy wstępem, napisanym z dużą dozą smaku. Zawarte porady są proste, ale inspirujące. Tak samo jak następujące po nich przepisy. Część z nich należy do zupełnych podstaw, ale bardziej zaawansowani kucharze też znajdą coś dla siebie.
Jeśli chodzi o pochodzenie przepisów, są to głównie dania z kuchni polskiej. Dla mnie jedną z największych zalet książki są tabelki umieszczone na początku. Zgodnie z nimi można zapoznać się z sezonowością warzyw, owoców i ziół i w zgodzie z tym robić zakupy, do czego autor co jakiś czas zachęca.
Dlaczego tak?
Przepisy są przystępnie napisane, z dostępnych składników. Krótkie wstępy przed każdym rozdziałem to smakowite kąski porad zachęcające swym optymistycznym tonem do gotowania i smakowania. Muszę to dodać: świetnie napisana książka!
Dlaczego nie?
Jeśli jesteś bardzo zaawansowany w kuchni zarówno zawarte przepisy jak i porady będą dla Ciebie zbyt proste.
Dla mnie dużą wadą jest fakt, że przez liczne obrazki w książce jest mniej treści niż mogłoby być. Liczę na kolejną książkę tego autora :)
Absolutny MUST HAVE!
A w związku z recenzją - oto przepis inspirowany książką to niesamowicie wyraziste w smaku puree marchewkowe:
-5-6 ziemniaków
-3 średnie marchwie
-3 listki świeżej bazyli
-garść kiełków
-3 łyżki margaryny
-1 łyżka mleka
-1 łyżka przypraw do ziemniaków
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka majeranku
Gotujemy do miękkości ziemniaki oraz marchew wraz z listkiem laurowym. Przekładamy do blendera. Dodajemy margarynę, mleko, pokrojone ząbki czosnku, mleko, majeranek, przyprawę do ziemniaków, listki bazylii i miksujemy do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Wykładamy na talerz łyżką i posypujemy gęsto kiełkami. Szybko, bardzo warzywnie i zdrowo :)
Dobrze znane przysłowie mówi "nie oceniaj książki po okładce". Jednak w wypadku książki "smakuje" forma jest dużym plusem. Wydanie jest solidne i trwałe. Całość została wydrukowana na grubych, błyszczących stronach. Zdjęcia ilustrujące książkę są profesjonalne i niebanalne. Świetnie oddają charakter prezentowanych potraw. A to dopiero przedsmak.
Przepisy ujęte są w wygodne w przeglądaniu kategorie. Każda opatrzona jest ciekawy wstępem, napisanym z dużą dozą smaku. Zawarte porady są proste, ale inspirujące. Tak samo jak następujące po nich przepisy. Część z nich należy do zupełnych podstaw, ale bardziej zaawansowani kucharze też znajdą coś dla siebie.
Jeśli chodzi o pochodzenie przepisów, są to głównie dania z kuchni polskiej. Dla mnie jedną z największych zalet książki są tabelki umieszczone na początku. Zgodnie z nimi można zapoznać się z sezonowością warzyw, owoców i ziół i w zgodzie z tym robić zakupy, do czego autor co jakiś czas zachęca.
Dlaczego tak?
Przepisy są przystępnie napisane, z dostępnych składników. Krótkie wstępy przed każdym rozdziałem to smakowite kąski porad zachęcające swym optymistycznym tonem do gotowania i smakowania. Muszę to dodać: świetnie napisana książka!
Dlaczego nie?
Jeśli jesteś bardzo zaawansowany w kuchni zarówno zawarte przepisy jak i porady będą dla Ciebie zbyt proste.
Dla mnie dużą wadą jest fakt, że przez liczne obrazki w książce jest mniej treści niż mogłoby być. Liczę na kolejną książkę tego autora :)
Absolutny MUST HAVE!
A w związku z recenzją - oto przepis inspirowany książką to niesamowicie wyraziste w smaku puree marchewkowe:
-5-6 ziemniaków
-3 średnie marchwie
-3 listki świeżej bazyli
-garść kiełków
-3 łyżki margaryny
-1 łyżka mleka
-1 łyżka przypraw do ziemniaków
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka majeranku
Gotujemy do miękkości ziemniaki oraz marchew wraz z listkiem laurowym. Przekładamy do blendera. Dodajemy margarynę, mleko, pokrojone ząbki czosnku, mleko, majeranek, przyprawę do ziemniaków, listki bazylii i miksujemy do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Wykładamy na talerz łyżką i posypujemy gęsto kiełkami. Szybko, bardzo warzywnie i zdrowo :)