„Słowacja. Karpackie serce Europy” to przewodnik dla każdego, zarówno dla początkujących- wskazuje jak przygotować się do podróży, jak również fascynatów „ karapackości”- pogłębia ich wiedzę na temat słowackiej krainy. Publikacja przybliża naturę, dzieje, język, kulturę, sztukę i muzykę Słowacji oraz oprowadza po najciekawszych zakątkach tego kraju. Opisom krain geograficzno-kulturowych towarzyszą czytelne mapy i praktyczne wskazówki.
Słowacja - górzyste serce Europy
Zróżnicowana rzeźba terenu, przewaga gór i wyżyn, królujące ponad nizinami Karpaty, jednym słowem- Słowacja. Pasma fliszowe, węglanowe wapienie, dolomity, skaliste granie Tatr Wysokich, połoniny Niżnych Tatr, skalne miasta Gór Strażowskich oraz wąwozy i jaskinie obszarów kresowych tworzą niezwykle malowniczy krajobraz. Naturalne jodłowe, bukowe czy świerkowe lasy o bogatej faunie i florze przyciągają miłosników grzybów i leśnych owoców. To tu masowo zbiera się kwitnące zioła, z których przygotowywane są aromatyczne ziołowe herbatki.
Słowacja - historyczne korzenie
Dzieje państwa słowackiego były bardzo burzliwe. Słowacja przez długi czas była pozbawiona własnej państwowości. Początkowo funkcjonowała jako Państwo Wielkomorawskie, później pod panowniem węgierskim, potem pod rządami Haubsburgów, poprzez lata walki o niepodległość, okres II wojny światowej aż po 1993 rok, kiedy to odrodziła się jako niezależne państwo. Dziś niepodległa Słowacja to kraj wielonarodowy, zróżnicowany pod względem kultury i tradycji. Obok dominującej grupy Słowaków jej terytorium zamieszkują Węgrzy, Czesi, Niemcy, Rusini, Romowie i Żydzi, tworząc prawdziwą mozaikę etniczną.
Słowacja - praktyczne wskazówki
Cenną część przewodnika stanowią informacje praktyczne. Wśród nich znajdziemy porady dotyczące podróżowania samochodem, komunikacją publiczną i alternatywnymi środkami transportu jak autostop, rower czy narty. Z publikacji dowiadujemy się również o słowackiej bazie hotelowej . Noclegi w różnym standardzie i cenie oferują pensjonaty, kwatery prywatne, schroniska młodzieżowe, internaty czy kempingi.
Słowacja - kulinarne specjały
W kuchni słowackiej odnajdziemy znaczne wpływy kuchni sąsiadów- Polski, Czech, Węgier, Austrii i Ukrainy. Z tej „ kulinarnej mieszanki” zdołały wykształcić się specyficzne cechy kuchni słowackiej. Przyprawione i pikantne potrawy, gulasze,wieprzowina w różnej postaci, knedle to niektóre specjały rodem z Słowacji. Dla miłośników zup szczególnie polecane- kapuśniak z chlebem, zupa z soczewicy, rybna, czosnkowa, cebulowa i pomidorowa. Kulinarna podróż po Słowacji nie obejdzie się bez bryndzy czy smażonego sera, którymi można delektować się w każdym zakątku tego kraju.
Choć Słowacja nie posiada tak długiej tradycji picia piwa jak Czechy konsumpcja złocistego trunku stale wzrasta. Co ciekawe, w porównaniu do Czech, w Słowacji można odnaleźć niezależne browary. Lokalną marką jest Steiger, Smädný Mnich, Topvar czy Tatran. Jednak bez wątpienia dominują tu winnice, a na terenie kraju działa aż sześć regionów winnych. Najbardziej renomowane gatunki win to m.in. Limbašský silván, Pezinské biele, Račianska frankovka z Małych Karpat, Nitrianské knieža i Skalický rubin, a także znakomite tokaje z Zemplinu.
W dalszej części książki „Słowacja. Karpackie serce Europy” prezentowane są propozycje tras turystycznych i szczegółowe opisy poszczególnych regionów. „Dobrý deň!”, „Dovidenia” , „ Prosím” i „Ďakujem”- te podstawowe zwroty słowackie znajdziemy na końcu przewodnika w zebranych minirozmówkach. „Słowacja. Karpackie serce Europy” zaprasza do bajecznej krainy!
Przewodnik „ Słowacja. Karapckie serce Europy” , Wydawnictwo Bezdroża
Słowacja - górzyste serce Europy
Zróżnicowana rzeźba terenu, przewaga gór i wyżyn, królujące ponad nizinami Karpaty, jednym słowem- Słowacja. Pasma fliszowe, węglanowe wapienie, dolomity, skaliste granie Tatr Wysokich, połoniny Niżnych Tatr, skalne miasta Gór Strażowskich oraz wąwozy i jaskinie obszarów kresowych tworzą niezwykle malowniczy krajobraz. Naturalne jodłowe, bukowe czy świerkowe lasy o bogatej faunie i florze przyciągają miłosników grzybów i leśnych owoców. To tu masowo zbiera się kwitnące zioła, z których przygotowywane są aromatyczne ziołowe herbatki.
Słowacja - historyczne korzenie
Dzieje państwa słowackiego były bardzo burzliwe. Słowacja przez długi czas była pozbawiona własnej państwowości. Początkowo funkcjonowała jako Państwo Wielkomorawskie, później pod panowniem węgierskim, potem pod rządami Haubsburgów, poprzez lata walki o niepodległość, okres II wojny światowej aż po 1993 rok, kiedy to odrodziła się jako niezależne państwo. Dziś niepodległa Słowacja to kraj wielonarodowy, zróżnicowany pod względem kultury i tradycji. Obok dominującej grupy Słowaków jej terytorium zamieszkują Węgrzy, Czesi, Niemcy, Rusini, Romowie i Żydzi, tworząc prawdziwą mozaikę etniczną.
Słowacja - praktyczne wskazówki
Cenną część przewodnika stanowią informacje praktyczne. Wśród nich znajdziemy porady dotyczące podróżowania samochodem, komunikacją publiczną i alternatywnymi środkami transportu jak autostop, rower czy narty. Z publikacji dowiadujemy się również o słowackiej bazie hotelowej . Noclegi w różnym standardzie i cenie oferują pensjonaty, kwatery prywatne, schroniska młodzieżowe, internaty czy kempingi.
Słowacja - kulinarne specjały
W kuchni słowackiej odnajdziemy znaczne wpływy kuchni sąsiadów- Polski, Czech, Węgier, Austrii i Ukrainy. Z tej „ kulinarnej mieszanki” zdołały wykształcić się specyficzne cechy kuchni słowackiej. Przyprawione i pikantne potrawy, gulasze,wieprzowina w różnej postaci, knedle to niektóre specjały rodem z Słowacji. Dla miłośników zup szczególnie polecane- kapuśniak z chlebem, zupa z soczewicy, rybna, czosnkowa, cebulowa i pomidorowa. Kulinarna podróż po Słowacji nie obejdzie się bez bryndzy czy smażonego sera, którymi można delektować się w każdym zakątku tego kraju.
Choć Słowacja nie posiada tak długiej tradycji picia piwa jak Czechy konsumpcja złocistego trunku stale wzrasta. Co ciekawe, w porównaniu do Czech, w Słowacji można odnaleźć niezależne browary. Lokalną marką jest Steiger, Smädný Mnich, Topvar czy Tatran. Jednak bez wątpienia dominują tu winnice, a na terenie kraju działa aż sześć regionów winnych. Najbardziej renomowane gatunki win to m.in. Limbašský silván, Pezinské biele, Račianska frankovka z Małych Karpat, Nitrianské knieža i Skalický rubin, a także znakomite tokaje z Zemplinu.
W dalszej części książki „Słowacja. Karpackie serce Europy” prezentowane są propozycje tras turystycznych i szczegółowe opisy poszczególnych regionów. „Dobrý deň!”, „Dovidenia” , „ Prosím” i „Ďakujem”- te podstawowe zwroty słowackie znajdziemy na końcu przewodnika w zebranych minirozmówkach. „Słowacja. Karpackie serce Europy” zaprasza do bajecznej krainy!
Przewodnik „ Słowacja. Karapckie serce Europy” , Wydawnictwo Bezdroża