Sposób przygotowania:
Grzybowe rozmaitości na majówkę
Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować. Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek. Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli. Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.Podawać z czerwonym barszczykiem ..Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.
elzbieta8960
luna