luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Grzybowe rozmaitości na majówkę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne rozmaitości z grzybami w drożdżowym cieście.

Grzybowe rozmaitości na majówkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowe rozmaitości na majówkę

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe rozmaitości na majówkę
Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować. Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek. Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli. Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.Podawać z czerwonym barszczykiem ..Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.
Grzybowe rozmaitości na majówkę
Etap 1
Grzybowe rozmaitości na majówkę
Etap 2
Grzybowe rozmaitości na majówkę
Etap 3
Grzybowe rozmaitości na majówkę
Etap 4