18 i 19 listopada 2012 na zamku w Kliczkowie odbędzie się druga już edycja festiwalu kulinarnego "Ale Pasztet!". Festiwal, wyróżniony jako jeden z liczących się w Kulinarnym Pucharze Polski, a który ma na celu promocję Dolnego Śląska wykorzystując potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a co szczególnie ważne - młodzieży. Festiwal pomoże też wyłonić kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Bory Dolnośląskie to jedna z piękniejszych krain polskich, największy zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który stanowi jedną z większych ozdób regionu. Bory obfitują też w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną, pod tym względem są jednym z najciekawszych miejsc w Polsce.
Fot. Kliczkow.pl
Festiwal ma za zadanie wyłonić najlepiej przygotowane danie główne, przyrządzone przez uczestników, którzy walczyć będą w trzech kategorii: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Za składniki mają służyć im produkty regionalne i tradycyjne - dziczyzna i owoce runa leśnego.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m.in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe czy poczęstunek potrawami konkursowymi.
Bory Dolnośląskie to jedna z piękniejszych krain polskich, największy zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który stanowi jedną z większych ozdób regionu. Bory obfitują też w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną, pod tym względem są jednym z najciekawszych miejsc w Polsce.
Fot. Kliczkow.pl
Festiwal ma za zadanie wyłonić najlepiej przygotowane danie główne, przyrządzone przez uczestników, którzy walczyć będą w trzech kategorii: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Za składniki mają służyć im produkty regionalne i tradycyjne - dziczyzna i owoce runa leśnego.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m.in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe czy poczęstunek potrawami konkursowymi.
rozmarzona.marzena