Jajo, jajko, jajeczko...

Jaja – na twardo, na miękko, w majonezie, faszerowane, dodawane do ciast, kogel-mogel, omlety z jaj, jaja nadziewane, kotleciki jajeczne, jajecznica itp. itd.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Jajo, jajko, jajeczko...

Tryumf jaja


Jaja – na twardo, na miękko, w majonezie, faszerowane, dodawane do ciast, kogel-mogel, omlety z jaj, jaja nadziewane, kotleciki jajeczne, jajecznica itp. itd. W tradycjach kuchni polskiej jaja przeżywają swój tryumf – królują na stołach jako dania, a w czas Wielkanocy także jako ozdoby – barwione na różne kolory, ręcznie zdobione, wyklejane, kraszone. Jednym słowem - jaja są jednym z podstawowych elementów naszego menu, szczególnie wielkanocnego.

Co w jaju piszczy?


W skład jaja wchodzą prawie wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C, potrzebne organizmowi człowieka do budowy własnych tkanek. Białko jaja wskazane jest zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, sportowców i rekonwalescentów. W żółtku znajduje się duża ilość witaminy A oraz witamin B1, B2, niacyny (pochodna witaminy PP), B12 i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy: witaminy A, E i beta-karotenu. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaj (ok.250 – 300 mg w jednym żółtku), osoby z nadmierną zawartością cholesterolu we krwi i zagrożone miażdżycą powinny ograniczać spożywanie całych jaj. Mogą natomiast jeść samo białko.

Białko jaj (58% masy jaja) jest wysokowartościowe, czyli jest łatwo przyswajalne i dostarczające wszystkich aminokwasów egzogennych (niezbędnych). Ponad połowa całkowitej ilości białka jaj znajduje się w żółtku.
W żółtku znajduje się też cały tłuszcz zawarty w jajach. W tłuszczu jaj przeważają jednonienasycone
i nasycone kwasy tłuszczowe, przy czym zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Żółtko jaj (32% masy jaja) stanowi największe pokarmowe źródło lecytyny, niezbędnej do budowy choliny, która jest składnikiem błon komórkowych. Cholina umożliwia przesyłanie impulsów mających wpływ na jakość pamięci.

Jaja zawierają dużo łatwo dostępnych składników mineralnych, z których najważniejszą rolę odgrywają fosfor i żelazo.

Skład jaja bez skorupy:
Woda: 73,6%
Białko: 12,8%
Tłuszcz: 11,8%
Cukry: 1,0%
Składniki mineralne:0,8 %

Dieta zbilansowana źródłem zdrowia


Należy pamiętać, że zwłaszcza żółtka jaj pełne są cholesterolu, którego poziom powinniśmy utrzymywać w normie. Aby nie dopuścić do wzrostu ilości cholesterolu we krwi, należy stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, ryby, produkty zbożowe, unikać tłustych mięs i wędlin. Taka dieta, w której jaja pojawiają się raczej sporadycznie, dodatkowo wzbogacona o produkty obniżające poziom cholesterolu, jak miękkie tłuszcze roślinne, wzbogacone o kwasy omega-3 i omega-6 jest korzystna dla kondycji naszego serca.

Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta to nie nieustanne pasmo wyrzeczeń, a po prostu świadomie planowanie posiłków. Zjedzenie smażonego jaja nie jest niczym złym, jeśli zdarza się raz na jakiś czas – na przykład przy okazji Świąt. Chodzi o to, żeby nie sprowadzać swojego menu do przeplatania jajecznicy na bekonie kanapkami z tłustą kiełbasą, smarowanymi grubo masłem - tylko tyle! – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista od spraw żywienia. W Święta jedzmy więc świadomie i odpowiedzialnie, a wyjdzie nam to na zdrowie!

Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent margaryny marki Flora.