Kalafior kontra brokuł

Zarówno jedni jak i drugie warzywo jest naszym sojusznikiem w walce o dobrą kondycję i zdrowie.Warto po nie sięgać jak najczęściej.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Kalafior kontra brokuł
Brokuł zwany tez zielonym kalafiorem,przywędrował do Polski w XVll w. z Włoch,gdzie uprawiano go już w czasach starożytnych.Warzywo to jest znacznie łatwiejsze w uprawie aniżeli spokrewniony z nim kalafior.Nie ma wygórowanych wymagań glebowych i dobrze znosi temperaturę kilku stopni poniżej zera.Z kolei kalafior pochodzi z Cypru,dlatego z początku nazywany był kapustą cypryjską.Do Polski trafił dzięki Bonie Sforzy na przełomie XVl i XVll w. Kalafior jest bogaty w prowitaminy A,witaminy z grupy B1,B2,w tym kwas foliowy,wit.PP a także w wapń,fosfor,żelazo i magnez.Natomiast brokuł jest warzywem zasobnym w witaminy A,C, B1,B2,PP oraz wapń,żelazo,fosfor,magnez i siarkę.Dzięki tej ostatniej jest więc naturalnym antybiotykiem.Brokuł ma też więcej białka niż kalafior.Jest również bogaty w beta-karoten.Ma go nawet więcej niż marchewka.Posiada też sporo błonnika. Brokuł *w 100 g jest 36 kcal *100 g zaspokaja ponad połowę zapotrzebowania na dziennadawkę witaminy C *częste jedzenie brokułów zapobiega chorobom serca *gotując brokuł warto dodać odrobię mleka,aby poprawić walorysmakowe i zachować ładny,zielony kolorKalafior *100 g to ponad 80 kcal *aby w pełni wykorzystać potencjał przeciwnowotworowykalafiora należy go długo żuć aby uwolnić aktywne cząsteczki *nieświeży kalafior ma żółtawy kolor i luźny kwiatostan *nie pozbywajmy się głąba ,w nim tkwi dużo cennych składników. Amerykańsko-kanadyjskie badania wykazały,że regularne spożywanie brokułów i kalafiorów skutecznie przeciwdziała rozwojowi nowotworów.Dzięki selenowi możemy się ustrzec raka prostaty,a sulforafan walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka.W brokułach odkryto także substancję (PEITC) zawartą w wyciągu z kalafiorów i brokułów ,która wykazuje właściwości przeciwzapalne.Warto również pamiętać,że jedzenie surowego kalafiora i brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc u palaczy nawet o 50-60 proc.zmniejsz się także ryzyko tego nowotworu u osób,które rzuciły palenie. Gotowanie ma niekorzystny wpływ na stężenie związków przeciwrakowych zawartych w tych warzywach.Po 30 minutach gotowania ich zawartość spada w brokułach aż o 77 proc.,a w kalafiorze o 75 proc.zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze nie dłużej niż 20 minut. Sporo z nas unika brokułów i kalafiorów ze względu na ich specyficzny zapach wydzielany podczas gotowania.Jest na to jednak sposób - wystarczy dodać do wody kilka łyżek mleka lub suchą skórkę od chleba.Warzywa te należy gotować bez przykrycia.Skuteczną metodą jest również dodanie do wody gałki muszkatołowej ,która nie tylko neutralizuje przykry zapach,ale wręcz nadaje warzywom przyjemny aromat. W końcu któż z nas oprze się brokułom po włosku duszonym w rosole i białym winie,czy zapiekanemu kalafiorowi pod beszamelem,z dodatkiem startego,żółtego sera i ziół???