Pstrąg i karp to jedne z popularniejszych gatunków ryb hodowanych w Polsce. Z roku na rok powstaje więcej stawów hodowlanych, jest to odpowiedź hodowców na coraz większe spożycie ryb. O ile jednak hodowla karpia nie jest bardzo trudna, gatunek ten zadowala się przeciętnymi warunkami, o tyle pstrąg to ryba niezwykle wymagająca.
Pstrąg kojarzy nam się z górskimi potokami i krystalicznie czystą wodą. To właśnie w takich warunkach żył ten gatunek ryb na wolności, praktycznie cały czas będą w ruchu, płynąc z silnym nurtem lodowatej wody, która przepływając wśród górskich szczytów naturalnie nasyca się tlenem.
Wysokie wymagania
Stworzenie podobnych warunków jest niezwykłe skomplikowanym i wymagającym wyzwaniem, które stoi przed hodowcami.
Hodowla pstrąga jest możliwa tylko w czystej, dobrze natlenionej wodzie, która nawet latem zapewni odpowiednio niską temperaturę ( około 14 – 18 stopni Celsjusza). Hodowcy często korzystają ze stawów przepływowych, które często są zasilane wodą z rzek i potoków. Pstrąg nie toleruje wody zanieczyszczonej, wiąże się to dla hodowców z koniecznością stosowania różnych filtrów, które oczyszczą wodę z resztek pokarmu oraz produktów przemiany materii.
Pstrąg to niezwykle wymagająca ryba – jako drapieżnik, który na wolności żywi się innymi rybami również w warunkach hodowlanych nie zaakceptuje produktów roślinnych. Hodowcy są zmuszeni karmić pstrągi specjalna mączką rybną, która składa się z ryb morskich.
Kameralne rodzinne hodowle
Gospodarstwa hodowlane są monitorowane przez szereg instytucji zewnętrznych. Nad wszystkim czuwa inspekcja weterynaryjna oraz sanepid. Hodowcy przez cały czas muszą także monitorować parametry wody.
Wszystkie te powyższe powody sprawiają, że hodowla pstrąga to w dużym stopniu wyzwanie, któremu potrafią sprostać tylko pasjonaci. Często hodowle to małe rodzinne interesy, nawet największe to firmy bez porównania mniejsze od przemysłowych farm trzody chlewnej czy drobiu.
Pstrąg kojarzy nam się z górskimi potokami i krystalicznie czystą wodą. To właśnie w takich warunkach żył ten gatunek ryb na wolności, praktycznie cały czas będą w ruchu, płynąc z silnym nurtem lodowatej wody, która przepływając wśród górskich szczytów naturalnie nasyca się tlenem.
Wysokie wymagania
Stworzenie podobnych warunków jest niezwykłe skomplikowanym i wymagającym wyzwaniem, które stoi przed hodowcami.
Hodowla pstrąga jest możliwa tylko w czystej, dobrze natlenionej wodzie, która nawet latem zapewni odpowiednio niską temperaturę ( około 14 – 18 stopni Celsjusza). Hodowcy często korzystają ze stawów przepływowych, które często są zasilane wodą z rzek i potoków. Pstrąg nie toleruje wody zanieczyszczonej, wiąże się to dla hodowców z koniecznością stosowania różnych filtrów, które oczyszczą wodę z resztek pokarmu oraz produktów przemiany materii.
Pstrąg to niezwykle wymagająca ryba – jako drapieżnik, który na wolności żywi się innymi rybami również w warunkach hodowlanych nie zaakceptuje produktów roślinnych. Hodowcy są zmuszeni karmić pstrągi specjalna mączką rybną, która składa się z ryb morskich.
Kameralne rodzinne hodowle
Gospodarstwa hodowlane są monitorowane przez szereg instytucji zewnętrznych. Nad wszystkim czuwa inspekcja weterynaryjna oraz sanepid. Hodowcy przez cały czas muszą także monitorować parametry wody.
Wszystkie te powyższe powody sprawiają, że hodowla pstrąga to w dużym stopniu wyzwanie, któremu potrafią sprostać tylko pasjonaci. Często hodowle to małe rodzinne interesy, nawet największe to firmy bez porównania mniejsze od przemysłowych farm trzody chlewnej czy drobiu.