Chyba nie ma domu, czy mieszkania, w którym nie byłoby noża. Nóż potrzebny jest do krojenia, przycinania, obcinania… Jest po porostu niezbędny! Powinniśmy zdecydowanie o niego dbać. Jak się będzie dbało, będzie do dłuższego użytku, a my zaoszczędzimy kilka złotówek.
Do pracy z nożem ważnych jest kilka zasad i czynności. Po pierwsze rozróżniamy kilka rodzajów noży, a należy tu wspomnieć o nożach prostych, czy ząbkowanych, nożu szefa kuchni oraz tasaku.
Noże ząbkowane, służą np. do krojenia chleba czy pomidorów. Proste służą do większości warzyw, natomiast Tasak jest prostokątny i idealnie nadaje się do krojenia mięsa.
Powinniśmy pamiętać, że do pracy z nożami przystępujemy z dłońmi wysuszonymi. Nigdy nie bierzmy do rąk noża, kiedy mamy mokre dłonie bo w łatwy sposób może się on nam wyślizgnąć i powędrować w niewygodnym kierunku. Krojąc np. mięso czy rybę, włóżmy nóż do zamrażarki na ok. 30 minut, dzięki temu będzie się nam łatwiej kroiło.
Warto przeczytać: Jak powinien wyglądać nóż idealny >>>
Używając noża powinniśmy go używać na desce drewnianej. Deski szklane czy plastikowe szybciej tępią nasz nóż. Deska do krojenia powinna być równa i większego rozmiaru, dzięki czemu zapobiegniemy jej przesuwaniu. Będziemy bezpieczniejsi, a nóż nie będzie kroił naszego blatu.
Noże powinniśmy myć pod bieżącą wodą, najlepiej nad kranem, uważając by się nie skaleczyć. Nie należy umieszczać noży w zmywarce.
Noże powinniśmy przechowywać w specjalnie przystosowanych do tego stojakach (najlepiej drewnianych). I co najważniejsze! Nie ostrzmy go za każdym razem, gdy przystępujemy do pracy. Ostrzenie raz na miesiąc z pewnością powinno wystarczyć.
Mam nadzieję, że kilka moich rad pozwoli na to, że wasze noże będą użyteczne w domu spory okres czasu i będą żyły długo i szczęśliwie.
Do pracy z nożem ważnych jest kilka zasad i czynności. Po pierwsze rozróżniamy kilka rodzajów noży, a należy tu wspomnieć o nożach prostych, czy ząbkowanych, nożu szefa kuchni oraz tasaku.
Noże ząbkowane, służą np. do krojenia chleba czy pomidorów. Proste służą do większości warzyw, natomiast Tasak jest prostokątny i idealnie nadaje się do krojenia mięsa.
Powinniśmy pamiętać, że do pracy z nożami przystępujemy z dłońmi wysuszonymi. Nigdy nie bierzmy do rąk noża, kiedy mamy mokre dłonie bo w łatwy sposób może się on nam wyślizgnąć i powędrować w niewygodnym kierunku. Krojąc np. mięso czy rybę, włóżmy nóż do zamrażarki na ok. 30 minut, dzięki temu będzie się nam łatwiej kroiło.
Warto przeczytać: Jak powinien wyglądać nóż idealny >>>
Używając noża powinniśmy go używać na desce drewnianej. Deski szklane czy plastikowe szybciej tępią nasz nóż. Deska do krojenia powinna być równa i większego rozmiaru, dzięki czemu zapobiegniemy jej przesuwaniu. Będziemy bezpieczniejsi, a nóż nie będzie kroił naszego blatu.
Noże powinniśmy myć pod bieżącą wodą, najlepiej nad kranem, uważając by się nie skaleczyć. Nie należy umieszczać noży w zmywarce.
Noże powinniśmy przechowywać w specjalnie przystosowanych do tego stojakach (najlepiej drewnianych). I co najważniejsze! Nie ostrzmy go za każdym razem, gdy przystępujemy do pracy. Ostrzenie raz na miesiąc z pewnością powinno wystarczyć.
Mam nadzieję, że kilka moich rad pozwoli na to, że wasze noże będą użyteczne w domu spory okres czasu i będą żyły długo i szczęśliwie.
Weronika91