Szybkowar to szczelne urządzenie, które działa na zasadzie wzrostu ciśnienia w garnku, co oznacza, że zwiększa się temperatura wrzenia wody do około 130 stopni. Należy jednak wiedzieć, że szybkowar nie jest zupełnie szczelny, ponieważ zbyt duże ciśnienie, spowodowałoby rozerwanie garnka.
Ja znam szybkowar od dziecka, moja babcia i mama, używały go bardzo często, a szczególnie zapadło mi w pamięć to głośne gwizdanie, podobne do tego jakie wydaje czajnik, gdy gotuje się w nim woda. Pamiętam też szybkowar z ryżem, zawinięty w koc. To moje wspomnienie z dzieciństwa i przypomnienie smaku kuchni maminej i babcinej. Dziś szybkowar jest bardzo mało popularny, ale z tego co obserwuję, ta tendencja zaczyna się powoli zmieniać i coraz więcej osób przekonuje się do tego, że jest to urządzenie, które naprawdę warto mieć w domu.
Powiem szczerze, że do gotowania w szybkowarze, absolutnie nie trzeba mieć żadnych szczególnych zdolności kulinarnych. Ba! Jest to wynalazek, stworzony dla tych, którzy nie za bardzo lubią spędzać czas w kuchni i dla tych, którzy, podobnie jak ja, fascynują się daniami jednogarnkowymi. Śmiem twierdzić, że jest to idealne urządzenie, zarówno dla leniwych, jak i tych, którzy mogą przy garach spędzić całe życie.
Dzięki specjalnej konstrukcji, trudno jest cokolwiek w nim przypalić, dlatego tym bardziej stał się moim przyjacielem. Szybkowar, to także oszczędność czasu i co za tym idzie, pieniędzy. Mięsiwa i gulasze, to maksymalnie 30 minut, na zupki trzeba poświęcić nie więcej niż 20 minut, a warzywa gotują się około 7 minut.
Ja znam szybkowar od dziecka, moja babcia i mama, używały go bardzo często, a szczególnie zapadło mi w pamięć to głośne gwizdanie, podobne do tego jakie wydaje czajnik, gdy gotuje się w nim woda. Pamiętam też szybkowar z ryżem, zawinięty w koc. To moje wspomnienie z dzieciństwa i przypomnienie smaku kuchni maminej i babcinej. Dziś szybkowar jest bardzo mało popularny, ale z tego co obserwuję, ta tendencja zaczyna się powoli zmieniać i coraz więcej osób przekonuje się do tego, że jest to urządzenie, które naprawdę warto mieć w domu.
Powiem szczerze, że do gotowania w szybkowarze, absolutnie nie trzeba mieć żadnych szczególnych zdolności kulinarnych. Ba! Jest to wynalazek, stworzony dla tych, którzy nie za bardzo lubią spędzać czas w kuchni i dla tych, którzy, podobnie jak ja, fascynują się daniami jednogarnkowymi. Śmiem twierdzić, że jest to idealne urządzenie, zarówno dla leniwych, jak i tych, którzy mogą przy garach spędzić całe życie.
Dzięki specjalnej konstrukcji, trudno jest cokolwiek w nim przypalić, dlatego tym bardziej stał się moim przyjacielem. Szybkowar, to także oszczędność czasu i co za tym idzie, pieniędzy. Mięsiwa i gulasze, to maksymalnie 30 minut, na zupki trzeba poświęcić nie więcej niż 20 minut, a warzywa gotują się około 7 minut.
Nina W.