Do mielenia najlepiej nadają się szczupaki, dorsze, karmazyny i sandacze.
Z rub usuwa się skórę, ości, głowę, ogon i płetwy. Mięso razem z namoczoną bułką i podsmażoną cebulką przepuścić przez maszynkę do mielenia. Potem dodaje się jajko, przyprawy i dokładnie miesza.
A teraz można z takiej masy smażyć kotlety, gotować w rosole pulpety, czyli małe kulki, podawane do zupy rybnej lub jako drugie danie z sosami, a także nadziewać nią np. dzwonki rybne.
Z rub usuwa się skórę, ości, głowę, ogon i płetwy. Mięso razem z namoczoną bułką i podsmażoną cebulką przepuścić przez maszynkę do mielenia. Potem dodaje się jajko, przyprawy i dokładnie miesza.
A teraz można z takiej masy smażyć kotlety, gotować w rosole pulpety, czyli małe kulki, podawane do zupy rybnej lub jako drugie danie z sosami, a także nadziewać nią np. dzwonki rybne.