Rozpadające się i klejące ciasto trudno uformować w wałeczki, które następnie kroi się w kształt kopytek. Problem może wynikać także ze zbyt twardej odmiany ziemniaków i niewłaściwej proporcji składników.
Jak zrobić ciasto na kopytka
Do przygotowania podstawowego ciasta na kopytka potrzebne są:
Ziemniaki koniecznie trzeba wcześniej ugotować, tak by można było je rozgnieść. Można to zrobić za pomocą specjalnej praski, ale równie dobrze sprawdzi się tłuczek do ziemniaków czy zwykły widelec. Warzywa powinny mieć konsystencję gładkiej masy, dlatego należy użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków – najlepiej sprawdzą się typu C, czyli mączyste, np. Ibis, Gustaw lub Tajfun. Takie warzywa po przekrojeniu na pół wydzielają klejący się sok.
Co zrobić, jeśli ciasto na kopytka się rozpada?
Gdy ciasto na kopytka się rozpada, może to być wina ziemniaków. Nie powinno się ich blendować ani miksować, a tylko utłuc lub rozgnieść. Najlepiej wykorzystać warzywa, które były ugotowane jeszcze poprzedniego dnia. Jeśli ciasto nadal się nie klei, warto dodać oleju lub mąki kukurydzianej.
Co zrobić, jeśli ciasto na kopytka się klei?
Idealne ciasto na kopytka powinno być sprężyste i lekko suche. Gdy zaczyna się kleić, może to być wina zbyt długiego wyrabiania ciasta. Wtedy należy dosypać więcej mąki pszennej – nawet, jeśli będzie się wydawało bardzo miękkie, to po dodaniu mąki i ugotowaniu kopytka powinny być sprężyste. Można również dodać mąki ziemniaczanej – nie jest ona wymagana w przepisie, ponieważ do ciasta dodaje się rozgniecione ziemniaki, jednak przy problemach z konsystencją ciasta mogą bardzo pomóc.
Z czym podawać kopytka?
Kopytka można podawać okraszone roztopiony masłem, zasmażaną śmietaną lub też z sosem, np. pieczeniowym.
Jak zrobić ciasto na kopytka
Do przygotowania podstawowego ciasta na kopytka potrzebne są:
- ziemniaki,
- jajka,
- mąka,
- sól.
Ziemniaki koniecznie trzeba wcześniej ugotować, tak by można było je rozgnieść. Można to zrobić za pomocą specjalnej praski, ale równie dobrze sprawdzi się tłuczek do ziemniaków czy zwykły widelec. Warzywa powinny mieć konsystencję gładkiej masy, dlatego należy użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków – najlepiej sprawdzą się typu C, czyli mączyste, np. Ibis, Gustaw lub Tajfun. Takie warzywa po przekrojeniu na pół wydzielają klejący się sok.
Co zrobić, jeśli ciasto na kopytka się rozpada?
Gdy ciasto na kopytka się rozpada, może to być wina ziemniaków. Nie powinno się ich blendować ani miksować, a tylko utłuc lub rozgnieść. Najlepiej wykorzystać warzywa, które były ugotowane jeszcze poprzedniego dnia. Jeśli ciasto nadal się nie klei, warto dodać oleju lub mąki kukurydzianej.
Co zrobić, jeśli ciasto na kopytka się klei?
Idealne ciasto na kopytka powinno być sprężyste i lekko suche. Gdy zaczyna się kleić, może to być wina zbyt długiego wyrabiania ciasta. Wtedy należy dosypać więcej mąki pszennej – nawet, jeśli będzie się wydawało bardzo miękkie, to po dodaniu mąki i ugotowaniu kopytka powinny być sprężyste. Można również dodać mąki ziemniaczanej – nie jest ona wymagana w przepisie, ponieważ do ciasta dodaje się rozgniecione ziemniaki, jednak przy problemach z konsystencją ciasta mogą bardzo pomóc.
Z czym podawać kopytka?
Kopytka można podawać okraszone roztopiony masłem, zasmażaną śmietaną lub też z sosem, np. pieczeniowym.