Jak komponować posiłki?

  • 1

Wiele osób myśli, że dieta wegetariańska jest nudna i niezdrowa. Wszystko jednak zależy od tego, jak skomponujemy posiłek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak komponować posiłki?
Odpowiednio skomponowane posiłki są istotne w każdej diecie, nie tylko wegańskiej czy wegetariańskiej. Odpowiednia ilość białka, tłuszczów, błonnika, witamin czy soli mineralnych ma zapewnić zdrowie.
 
Białko
Zanim dowiemy się, które produkty zawierają białko, warto poznać jego skład. Warto pamiętać, że nigdy nie jest on identyczny w mleku, mięsie czy roślinach strączkowych. Dlatego też zaleca się, aby komponować posiłki tak, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej dobrze przyswajalnego białka.
 
Znajdziesz je nie tylko w mięsie, mleku, jajach czy serach. Białko zawierają też m.in. jarzyny, pomidory, marchewki, ziarenka oleiste. Warto jednak pamiętać, że białko składa się z różnych aminokwasów – tryptofanu, lizyny, metioniny...
 
Tryptofan
Znajduje się w jarzynach, ale najwięcej zawiera go soja. Ponadto tryptofan zawierają w dużych ilościach kasza jaglana. A w odrobinę mniejszych kasze jęczmienna i gryczana, płatki owsiane, chleb pszenny, makaron ugotowany, otręby pszenne, dynia, nasiona słonecznika, jajka, szparagi czy też gotowany szpinak.
 
Lizyna
Jest to jeden z aminokwasów, z których składa się białko, które znajdziemy w niemal wszystkich ziarnach zbóż. Ich przyswajanie może być jednak ograniczone właśnie przez lizynę. Dlatego też, aby uzupełnić jej niedobory, warto wzbogacić dietę o mleko, jajka, soję, fasolę lub ser. Lizyna znajduje się także w jarzynach.
 
Warzywa
Niektóre z nich, jak dynia, seler, pomidory, rzodkiewki, ogórki, marchew, buraki czy też sałata, nie zawierają metioniny (ważnego składnika pokarmowego). Dlatego też zaleca się jeść wspomniane produkty z jajkami, ryżem, wszelkimi kaszami, kukurydzą, ziarnami sezamu lub kukurydzy, jak również z orzechami.
 
Jak łączyć produkty?
Odpowiednie skomponowanie dań pozwoli dostarczyć organizmowi zalecanych dawek substancji odżywczych.
 
Zaleca się łączenie produktów zbożowych z fasolką, serem, jajkami, mlekiem, grochem.
 
Rośliny strączkowe warto dodać do makaronu, ryżu, płatków owsianych, kukurydzy, kasz, mąki, jak również nasion słonecznika, sezamu, orzechów czy dyni.
 
Warzywa warto łączyć z ryżem, kukurydzą, kaszą jaglaną, orzechami lub sezamem.
W komponowaniu posiłków istotne jest, by zapoznać się z zalecanymi wartościami dziennego spożycia poszczególnych substancji. Są one inne w zależności od wieku czy wagi człowieka. W gotowaniu warto przestrzegać ważnej zasady – dostarczyć organizmowi wszystkich, niezbędnych substancji odżywczych.