Zacznijmy od znalezienia najlepszego dostawcy-godnego zaufania sklepu mięsnego i rybnego bądź supermarketu.Jeśli chcemy szybko przyrządzić dania,nie kupujmy mięsa z kością ani ze ścięgnami.Wybierajmy miękkie kawałki czystego mięsa,pokrojone na kotlety,stek lub sznycle.Ryby świetnie się nadają do szybkiego przyrządzania.Kupujmy surowe filety.Młode warzywa wymagają mniejszych przygotowań i krótszego gotowania niż stare,które są twardsze. Większość owoców cytrusowych jest woskowana,co ma poprawić ich wygląd i nie dopuścić do wysuszenia poprzez transport.Jeśli chcemy wykorzystać skórkę,najpierw wyszorujmy owoc w gorącej wodzie.Oszczędzimy więc czas kupując nie woskowane owoce.Na ogół powinniśmy unikać wstępnie przygotowanych produktów,jednak niektóre umyte i pokrojone składniki są warte wyższej ceny,ponieważ dzięki nim oszczędzamy czas.