W sezonie letnim jest praktycznie na wyciągnięcie ręki. Kalarepę możemy znaleźć na straganach i w sklepach, płacąc za nią śmiesznie niską cenę. Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę fakt, że jest słodka w smaku i można ją bez problemu jeść na surowo, zaczyna dziwić, dlaczego nie sięgamy po nią częściej. Zobacz, co dobrego można zrobić z kalarepy!
Najprostsza sałatka z kalarepy
Masz ochotę na coś lekkiego lub brakuje Ci surówki do obiadu? W takim razie sięgnij po kalarepę, która idealnie sprawdzi się jako składnik sałatki!
1. Przygotuj: 2 kalarepy, 1 jabłko, 1/2 białej części pora, 1 marchewkę, 0,5 cytryny, sól i pieprz oraz ewentualnie odrobinę natki pietruszki do ozdoby.
2. Kalarepę i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Jabłko umyj, obierz i również zetrzyj.
4. Pora obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w półtalarki.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, pokrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Fot. Fotolia
Kalarepa na stół!
Choć surówka kusi prostotą i smakiem, ciężko jest wymagać, aby kalarepę wykorzystywać tylko do niej. Wbrew pozorom te warzywo można wykorzystać do szeregu innych potraw, szczególnie tych obiadowych. Zdziwisz się, jak wiele dań do tej pory Ci umykało przez niewiedzę! Co zatem można przyrządzić z kalarepy?
Pierwszym skojarzeniem są oczywiście różnego rodzaju zupy. Każdy, kto dotychczas nie jadł zupy warzywnej z dodatkiem kalarepy lub aromatycznego kremu z tym warzywem, powinien to niedopatrzenie szybko nadrobić. Dlaczego? Dzięki słodko-gorzkiemu smakowi kalarepy każda zupa nabiera głębi. I co najlepsze - ona wcale nie musi grać pierwszych skrzypiec, by mieć znaczący wpływ na smak dania. Warto jednak wykorzystać ją jako główny składnik - każdy kto choć raz jadł tradycyjną śląską oberibę (uberibę) wie, że trudno o smaczniejszą zupę na lato!
Oprócz zup na uwagę zasługują dania główne. Najbardziej efektowne są kalarepy faszerowane - najczęściej do nadzienia wykorzystuje się cielęcinę, jednak spokojnie można ją zastąpić samymi warzywami. To proste danie można wykorzystać także na przyjęciach, ponieważ jego wygląd sprawi, że każdy gość będzie zachwycony. Dodatkowo kalarepa jest prawdziwym ulubieńcem wegetarian i wegan. Dlaczego? Można nią zastąpić mięso - pokrojona w plasterki smaży się podobnie do kotletów, a curry z kalarepy może spokojnie konkurować z wersją mięsną.
Fot. Fotolia
Dodatki i przetwory z kalarepy
To niepozorne warzywo może także z powodzeniem służyć jako dodatek do mięs, nie tylko w formie surówki. Osoby będące na diecie bezglutenowej (choć nie tylko one!) powinny koniecznie wypróbować makaronu z kalarepy. Inną opcją, która z kolei ucieszy osoby dbające o linię, są frytki kalarepowe - wystarczy pokroić warzywo w słupki i upiec w piekarniku. Wychodzą równie chrupiące jak te z ziemniaków! Takie frytki można wykorzystać zarówno do drobiu, wieprzowiny jak i dań rybnych, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
Gdy raz zasmakuje się w tym warzywie, trudno mu się później oprzeć. Nic zatem dziwnego, że sporo osób chce je potem zamknąć w słoiku, by móc się cieszyć jego smakiem również poza sezonem. Przetwory z kalarepy nie są zbyt popularne, jednak z całą pewnością warte wypróbowania. Najłatwiejszym sposobem jest zamarynowanie jej - potartą lub pokrojoną w kostkę kalarepę wrzucamy do słoika i zalewamy roztworem soli i octu. Dodajemy kilka przypraw i gotowe!
Innym patentem jest sok z kalarepy - w końcu jej właściwości prozdrowotne są nieocenione. Możemy zrobić go z samego warzywa lub pokusić się o różne dodatki, zarówno owocowe (np. jabłka, mandarynki), jak i warzywne (np. por, marchew, seler). Sok można przygotować przy pomocy sokowirówki lub blendera. Jeśli chcemy zachować go na dłużej, ważne, aby butelki z sokiem poddać pasteryzacji. Dzięki temu nawet po kilku tygodniach będzie zdatny do spożycia. A w końcu o to chodzi, prawda?
Co sądzicie o kalarepie i daniach z jej udziałem? Sięgacie po te warzywo czy raczej omijacie je szerokim łukiem? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na kalarepę z innymi!
Najprostsza sałatka z kalarepy
Masz ochotę na coś lekkiego lub brakuje Ci surówki do obiadu? W takim razie sięgnij po kalarepę, która idealnie sprawdzi się jako składnik sałatki!
1. Przygotuj: 2 kalarepy, 1 jabłko, 1/2 białej części pora, 1 marchewkę, 0,5 cytryny, sól i pieprz oraz ewentualnie odrobinę natki pietruszki do ozdoby.
2. Kalarepę i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Jabłko umyj, obierz i również zetrzyj.
4. Pora obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w półtalarki.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, pokrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Fot. Fotolia
Kalarepa na stół!
Choć surówka kusi prostotą i smakiem, ciężko jest wymagać, aby kalarepę wykorzystywać tylko do niej. Wbrew pozorom te warzywo można wykorzystać do szeregu innych potraw, szczególnie tych obiadowych. Zdziwisz się, jak wiele dań do tej pory Ci umykało przez niewiedzę! Co zatem można przyrządzić z kalarepy?
Pierwszym skojarzeniem są oczywiście różnego rodzaju zupy. Każdy, kto dotychczas nie jadł zupy warzywnej z dodatkiem kalarepy lub aromatycznego kremu z tym warzywem, powinien to niedopatrzenie szybko nadrobić. Dlaczego? Dzięki słodko-gorzkiemu smakowi kalarepy każda zupa nabiera głębi. I co najlepsze - ona wcale nie musi grać pierwszych skrzypiec, by mieć znaczący wpływ na smak dania. Warto jednak wykorzystać ją jako główny składnik - każdy kto choć raz jadł tradycyjną śląską oberibę (uberibę) wie, że trudno o smaczniejszą zupę na lato!
Oprócz zup na uwagę zasługują dania główne. Najbardziej efektowne są kalarepy faszerowane - najczęściej do nadzienia wykorzystuje się cielęcinę, jednak spokojnie można ją zastąpić samymi warzywami. To proste danie można wykorzystać także na przyjęciach, ponieważ jego wygląd sprawi, że każdy gość będzie zachwycony. Dodatkowo kalarepa jest prawdziwym ulubieńcem wegetarian i wegan. Dlaczego? Można nią zastąpić mięso - pokrojona w plasterki smaży się podobnie do kotletów, a curry z kalarepy może spokojnie konkurować z wersją mięsną.
Fot. Fotolia
Dodatki i przetwory z kalarepy
To niepozorne warzywo może także z powodzeniem służyć jako dodatek do mięs, nie tylko w formie surówki. Osoby będące na diecie bezglutenowej (choć nie tylko one!) powinny koniecznie wypróbować makaronu z kalarepy. Inną opcją, która z kolei ucieszy osoby dbające o linię, są frytki kalarepowe - wystarczy pokroić warzywo w słupki i upiec w piekarniku. Wychodzą równie chrupiące jak te z ziemniaków! Takie frytki można wykorzystać zarówno do drobiu, wieprzowiny jak i dań rybnych, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
Gdy raz zasmakuje się w tym warzywie, trudno mu się później oprzeć. Nic zatem dziwnego, że sporo osób chce je potem zamknąć w słoiku, by móc się cieszyć jego smakiem również poza sezonem. Przetwory z kalarepy nie są zbyt popularne, jednak z całą pewnością warte wypróbowania. Najłatwiejszym sposobem jest zamarynowanie jej - potartą lub pokrojoną w kostkę kalarepę wrzucamy do słoika i zalewamy roztworem soli i octu. Dodajemy kilka przypraw i gotowe!
Innym patentem jest sok z kalarepy - w końcu jej właściwości prozdrowotne są nieocenione. Możemy zrobić go z samego warzywa lub pokusić się o różne dodatki, zarówno owocowe (np. jabłka, mandarynki), jak i warzywne (np. por, marchew, seler). Sok można przygotować przy pomocy sokowirówki lub blendera. Jeśli chcemy zachować go na dłużej, ważne, aby butelki z sokiem poddać pasteryzacji. Dzięki temu nawet po kilku tygodniach będzie zdatny do spożycia. A w końcu o to chodzi, prawda?
Co sądzicie o kalarepie i daniach z jej udziałem? Sięgacie po te warzywo czy raczej omijacie je szerokim łukiem? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na kalarepę z innymi!
marcinka