Granat to owoc, który ma charakterystyczną twardą skórę pod którą skrywają się słodkie, czerwone nasionka otoczone mięsistą, wręcz galaretowatą osnówką. W granacie, w zależności od wielkości owocu, znajdziemy od 400 do 700 nasion. Nasiona można jeść surowe idealnie sprawdzą się jako dekoracja sałatek, mięs, ciast i deserów.
Granat symbolika
Najczęściej owoc ten oznacza obfitość i płodność. W Polsce na weselu nowożeńcy rzucają kieliszki za siebie liczy się kawałki, które oznaczają ilość potomstwa. W Grecji nowożeńcy zapewniają sobie dobrobyt i liczne potomstwo rozgniatając na pogodzie granat.
Wartości odżywcze
Granat zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się. Zwiększają też naszą odporność. Utrzymują poziom cholesterolu w normie. Granat zawiera dużo żelaza. Ma właściwości obniżające ryzyko raka prostaty oraz raka piersi.
Jak obrać granat
1. Umyj owoc w zimniej wodzie
2. Odetnij górę i dół owocu
3. Natnij owoc na głębokości do 0,5 cm. (tak jakbyś miał filetować pomarańczę ze skórą)
4. Włóż owoc do zimnej, przegotowanej wody na 10-15 minut
5. W wodzie delikatnie odrywaj nasiona – po pewnym czasie opadną na dno naczynia
6. Zbierz białe części, które pływają na górze
7. Odcedź nasiona i osusz
Granat jest obrany, pestki wydobyte można zabrać się za jedzenie lub dekorowania domowych wypieków i potraw.
Granat symbolika
Najczęściej owoc ten oznacza obfitość i płodność. W Polsce na weselu nowożeńcy rzucają kieliszki za siebie liczy się kawałki, które oznaczają ilość potomstwa. W Grecji nowożeńcy zapewniają sobie dobrobyt i liczne potomstwo rozgniatając na pogodzie granat.
Wartości odżywcze
Granat zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się. Zwiększają też naszą odporność. Utrzymują poziom cholesterolu w normie. Granat zawiera dużo żelaza. Ma właściwości obniżające ryzyko raka prostaty oraz raka piersi.
Jak obrać granat
1. Umyj owoc w zimniej wodzie
2. Odetnij górę i dół owocu
3. Natnij owoc na głębokości do 0,5 cm. (tak jakbyś miał filetować pomarańczę ze skórą)
4. Włóż owoc do zimnej, przegotowanej wody na 10-15 minut
5. W wodzie delikatnie odrywaj nasiona – po pewnym czasie opadną na dno naczynia
6. Zbierz białe części, które pływają na górze
7. Odcedź nasiona i osusz
Granat jest obrany, pestki wydobyte można zabrać się za jedzenie lub dekorowania domowych wypieków i potraw.
weronikaS
Dinah