Cudowny granat

Granat ma nie tylko ciekawą historię. Również doskonale smakuje, a przy tym ma lecznicze właściwości!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cudowny granat
Owoc rodem z raju

Najstarsze wzmianki donoszą, że granaty pochodzą z Persji Mezopotamii. Niektórzy nawet dopatrują się w granacie biblijnego „drzewa życia”. Jakby tego było mało, przekonują, że granat był znany już w raj­skim ogrodzie i stamtąd najprawdopodobniej przywędrował na pola uprawne. Tylko jak? Nikt nie umie odpowiedzieć.

Granaty ceniły niemal wszystkie starożytne cywilizacje, uznając go nawet za świętą roślinę. Delektowały się nimi panteony ówczesnych bogów. Do dzisiaj przetrwała wielowiekowa symbolika tego owocu, związana z życiem, miłością i płodnością. Podobno nawet jego kształt był inspiracją do zaprojektowania królewskiego berła oraz korony europejskich władców!


Cudowne właściwości

Medycyna ludowa czerpała garściami z dobrodziejstw granatu. Dziś badania nie tylko potwierdziły skuteczność dzia­łania dawnych receptur leczniczych, ale dodatkowo je rozwinęły. Według specjalistów, związki zawarte w granatach przeciwdziałają efektom starzenia, stąd wykorzystanie tych owoców w celach kosmetycznych.


A ponadto leczą procesy zapalne, chronią serce i cały układ krążenia, redukują złogi oraz zwapnienia w tętnicach, zmniejszają ciśnienie krwi, likwidują zaburzenia erekcji, wstrzymują rozwój zmian now­otworowych, a także chronią płód przed uszkodzeniami mózgu.
 

Rajski smak granatu


Świeże nasiona granatu są doskonałym dodatkiem do potraw w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. W Turcji powszechnie używa się soku z granatów jako wykończenie dania, które dodaje mu głębi. Poniżej proponujemy kilka przepisów z granatowym akcentem:
 
Królewska sałatka z tuńczykiem

Składniki:
  • 2 garści sałaty
  • 1 garść rukoli
  • Puszka tuńczyka
  • 2 owoce granatu
  • 1 pomidor
  • Pół świeżego ogórka
  • ½ opakowania fety
  • Sól
  • Pieprz

Sałatę opłucz i porwij na małe kawałki i wymieszaj z rukolą. Tuńczyka odsącz, ziarna z 1 granatu podziel i oczyść z gorzkich błonek. To samo zrób z 2 granatem i wyciśnij z niego sok. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórki i pokrój, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem połącz i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z granatu według uznania. Na koniec połóż kilka kostek fety.


Napój Afrodyty


Składniki:
  • Sok z 2 pomarańczy
  • Sok z połowy limonki
  • Sok z połowy grejpfruta
  • Sok z połowy granatu
  • 1/3 szkl. soku ananasowego
  • 5 listków mięty
  • Kostki lodu

Sok ze wszystkich owoców wycisnąć w sokowirówce i połączyć. Dodać do niego sok ananasowy i znów wymieszać. Do szklanki włożyć kostki lodu oraz miętę, uzupełnić napojem. Napój jest niezwykle energetyczny i orzeźwiający, doskonały na upalne dni.

Sos pomidorowo-granatowy

Składniki:
  • Kartonik przecieru pomidorowego
  • Garść pomidorków cherry
  • 6 suszonych pomidorów
  • Czarne oliwki – 2 łyżki
  • Świeża bazylia – 6-8 listków
  • Sok z 1 granatu
  • Ziarenka z połowy granatu
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Zioła prowansalskie

Przecier wlej na gorącą patelnię, dodaj przekrojone na pół pomidorki cherry i pokrojone w dużą kostkę suszone pomidory. Oliwki pokrój w cienkie plasterki, owoce z połowy granatu zmiksuj na gładką pastę, z dygi ego granatu wyciśnij sok. Wszystko dodaj do sosu na patelni, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wrzuć listki bazylii.

Domowy sos z granatów

Składniki:
  • ¾ szklanki soku z granatów
  • Łyżka octu winnego
  • Łyżka oliwy
  • 2 łyżki porto
  • Sól i pieprz – wedle uznania

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić wg upodobań. Sos przechowywać w lodówce, ok. 3 dni. Doskonale sprawdza się jako sos do sałatek albo pieczonych mięs (szczególnie do kaczki).



Drink miłości

Składniki:
  • Dobre białe wino musujące
  • Sok z granatów
  • Kandyzowane wiśnie koktajlowe

Skoncentrowany sok z granatów kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Wymieszaj go z winem, w proporcji 1:3. Na dnie kieliszka połóż wiśnię, zalej schłodzoną mieszanką.