Majonez wegański - poznaj 3 proste przepisy na majonez bez jajek

  • 2

Majonez wegański to alternatywa dla tradycyjnego majonezu z jajek. Poznaj nasze propozycje na wegański majonez z aquafaby, pestek słonecznika i mleka roślinnego. Do wykonania tych przepisów potrzebujesz tylko blendera!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Majonez wegański - poznaj 3 proste przepisy na majonez bez jajek
fot. Adobe Stock
Tradycyjny majonez składa się z jajek, musztardy, octu i dużej ilości oleju. Stanowi doskonały dodatek do jajek, omletów, czy kanapek. Dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na spożywanie jaj ze względów zdrowotnych lub dla osób na diecie wegańskiej, wspaniałą alternatywę stanowi majonez bez jajek. Sprawdzi się on także jako smarowidło albo składnik wielu różnorodnych potraw. Poniżej znajdziesz 3 proste przepisy na smaczny majonez bez jajek – z aquafaby, pestek słonecznika i mleka sojowego.

Majonez wegański z aquafaby

Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Jest wspaniałym zamiennikiem jajek – używa się jej do wegańskich wypieków, sałatek czy sosów. Z powodzeniem możemy zrobić z niej także bezę, kremy, musy.

Do zrobienia majonezu z aquafaby potrzebujesz:
  • ½ szklanki aquafaby,
  • 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej,
  • ¾ łyżeczki musztardy,
  • 1 ½ - 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie odrobina miodu lub syropu z agawy.
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu.
  2. Przy pomocy blendera ręcznego miksuj produkty ok. 2 minut, aż ciecz zacznie zwiększać swoją objętość i stanie się biała.
  3. Do naczynia dodawaj powoli 1 szklankę oleju, cały czas blendując ruchami góra – dół.
  4. Jeżeli ciecz nie zgęstnieje wystarczająco, dodaj kolejną porcję oleju, nie przerywając mieszania.
  5. Gotowy majonez umieść w słoiku i włóż do lodówki – wtedy stężeje, strukturą przypominając tradycyjny majonez.
Spróbuj przepisu na pyszne, czekoladowe lody z aquafaby.

jak zrobić majonez wegański majonez wegański z aquafaby
fot. Adobe Stock

Majonez wegański z mleka sojowego

Wykonanie przepisu na majonez bez jajek, które w tym przypadku zastępuje mleko sojowe, jest analogiczne do przepisu powyżej.

Do zrobienia majonezu z mleka sojowego potrzebujesz:
  • ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego lub winnego,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • ½ łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej,
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • szczyptę pieprzu.
Wykonanie:
  1. Mleko z octem porządnie wymieszaj w wysokim naczyniu.
  2. Dodaj wszystkie składniki oprócz oleju. Miksuj blenderem przez kilka minut, aż ciecz się napowietrzy.
  3. Do kielicha dodawaj małymi porcjami olej rzepakowy.
  4. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a następnie gotowy produkt przechowuj w lodówce.
Użycie soli Kala Namak nada majonezowi delikatnie jajeczny posmak, natomiast płatki drożdżowe mają specyficzny orzechowo-serowy smak i często są używane jako wegański zamiennik parmezanu.

Mleko sojowe możesz zrobić samodzielnie w domu, a na jego bazie wykonać przepis na pyszny deser chia z mlekiem sojowym.

wegański majonez ze słonecznika
fot. Adobe Stock

Majonez wegański z pestek słonecznika

Konsystencja majonezu z pestek słonecznika jest puszysta i kremowa. Ma on całkowicie biały kolor, ale w smaku zaskakująco bardzo przypomina tradycyjny majonez jajeczny.

Składniki do zrobienia majonezu z pestek słonecznika:
  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego,
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • sól i pieprz do smaku.
Jeżeli zależy ci na uzyskaniu żółtego zabarwienia majonezu, dodaj do powstałej masy szczyptę kurkumy.

Wykonanie:
  1. Przygotowanie majonezu zacznij od zalania pestek wrzątkiem, ponad ich poziom. Pestki powinny odstać w wodzie ok. 5 godzin, aby napęczniały i zmiękły.
  2. Słonecznik umieść w wysokim naczyniu ze wszystkimi składnikami, oprócz wody.
  3. Blenduj na gładką masę, dodając odrobinę wody, aby majonez nabrał bardziej kremowej konsystencji. Pamiętaj, aby nie wlać zbyt dużo wody, ponieważ majonez może się rozwarstwić.
Z wykorzystaniem któregoś z powyższych przepisów na wegański majonez, możesz wykonać jajka z farszem z bobu. Majonez bez jajek nada się idealnie do zrobienia past kanapkowych. Pasta z makreli ze szczypiorkiem będzie świetnie smakowała z majonezem z pestek słonecznika, a pasta jajeczna sprawdzi się w kompozycji z majonezem z aquafaby. Wielkanocna babka majonezowa będzie smakowała równie dobrze z którymś z proponowanych, wegańskich odpowiedników.